STANJE SE STABILIZIRA

Vatrogasci intervenirali više od 2000 puta: Sava i Una u padu, Kupa više ne raste, ukidaju se izvanredne mjere

Sve dežurne službe još su u stanju pripravnosti i nastavljaju rad na sanaciji nasipa

Žažina

 Goran Mehkek/Cropix

Ukinuto je izvanredno stanje obrane od poplave, a jutros od 8 sati i izvanredne mjere obrane od poplave za rijeku Koranu na vodomjeru Karlovac, dok su u 9 sati ukinute mjere izvanredne mjere obrane od poplave i za rijeku Unu u Hrvatskoj Kostajnici.

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je i da su sinoć uvedene izvanredne mjere obrane od poplava zbog visine vodostaja retencije Odransko polje na vodomjeru Odra.

Sve rijeke na području Sisačko-moslavačke županije protekle su noći bile u opadanju, što znači da je najveći vodeni val već prošao.

Posebno je važno što je Kupa u cijelom toku od Karlovca do Petrinje i ušća u Savu kod Siska u laganom opadanju, pa je i najveća opasnost od poplava prošla.

Izvanredno stanje je još na snazi uzvodno u Farkašiću.

image

Žažina

Goran Mehkek/Cropix

Sava je u padu uzvodno i nizvodno od Siska, od Dubrovčaka do Jasenovca, gdje je u 8 sati zabilježen vodostaj od 853 centimetra.

Rijeka Una je u osjetnom padu i povukla se s kostajničkih ulica i pounjskih prometnica. U Hrvatskoj Dubici je vodostaj pao za čak 160 centimetara.

Sve dežurne službe još su u stanju pripravnosti i nastavljaju rad na sanaciji nasipa, kako ne bi bilo mogućih iznenađenja. Ujedno se saniraju štete na prometnicama i stambenim zgradama.

Vatrogasci i dalje na terenu, do sada intervenirali više od 2000 puta

Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je od 14. do 20. svibnja ukupno 2.009 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno angažirano 6.400 vatrogasaca sa 2.076 vatrogasnim vozilom i 13 plovila, priopćili su vatrogasci u subotu.

Situacija u Sisačko-moslavačkoj županije je pod nadzorom. Na području Petrinje voda je prodrla u desetak gospodarskih objekta, a na sreću u stambene objekte nije. Svugdje je stanje bez većih promjena osim što se noćas u Žažini, zbog procurivanja nasipa, izrađivalo nekoliko “bunara” radi sprječavanja daljnjeg procurivanja.

Na području Hrvatske Kostajnice sada su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, rijeka Una u Kostajnici je u kontinuiranom postepenom opadanju vodostaja. S maksimuma od 499 centimetara vodostaj je u sinoć 19 sati pao na 410 cm odnosno za 89 cm.

image

Rijeka Drava kod vikend naselja Karašica

Vlado Kos/Cropix

Na području Starog Broda na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava, rijeka Kupa na mjernoj postaji Farkašić je u blagom je porastu od dva centimetra sinoć u 20 sati.

Na terenu su vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska koji rade na ispumpavanju koristeći se pumpom velikog kapaciteta.

U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaje Korane i Kupe. Oba vodostaja su u trendu kontinuiranog laganog opadanja.

Najviše tehničkih intervencija u Varaždinskoj županiji

Za vrijeme aktualnih poplava, najviše tehničkih intervencija zabilježeno je na području Varaždinske županije i to 392 tehničke intervencije ispumpavanja vode, uklanjanja stabla/grana, čišćenja kanala i kolnika, sanacije odrona zemlje. Na intervencijama je angažirano 775 vatrogasaca sa 186 vatrogasna vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Varaždin Breg, Ludbreg, Varaždinske toplice, Babinec, Ivanec, Kolarovec, Leskovec Toplički, Varaždin, Vinica, Jalžabet, Črešnjevo, Novi Marof, Ivanec.

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 358 tehničkih intervencija, izvida i ostalih operativnih aktivnosti vezanih za obranu od poplava kao što su ispumpavanja vode, uklanjanje stabala, te postupci obrane od poplava - izrade zečjih nasipa, punjenje vreća s pijeskom, prijevoz ljudi, i slično. Angažirano je ukupno 801 vatrogasca sa 283 vatrogasnih vozila te 6 čamaca iz postrojbi sa područja županije. Najviše intervencija bilo je na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.

Na području Sisačko-moslavačke županije do sada je zabilježeno 125 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja stabla, sprječavanja prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnja zečjih nasipa te su angažirana 476 vatrogasaca sa 138 vatrogasna vozila te jedno plovilo. Najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Siska, Volodera i Gornje Gračenice.

Zbog situacije, a na traženje županijskog vatrogasnog zapovjednika, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, ukupno u dvije smjene 131 vatrogasac sa 44 vatrogasnih vozila te dva plovila koji su poslani na pogođeno područje. Također je dostavljeno 28 pumpi, sedam agregata i pet motornih pila te ostala oprema za rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 17:41