BORBA S POPLAVAMA

Vatrogasci objavili dramatične fotografije iz zraka: ‘Iza nas su kritična 24 sata, čeka nas teška noć‘

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je kako je Kupa dosegla rekordne razine vodostaja od 1966.
 Dvd Jurovski Brod

Trenutno stanje obrana od poplava:

- Izvanredno stanje: Kupa - Selo Kupa

- Izvanredne mjere: Kupa - Hrvatsko

- Redovne mjere: Karlovac, Ilova - Veliko Vukovje



NOVO 21:35 Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije u subotu je navečer s predstavnicima općina i gradova zahvaćenih problemom visokih voda Kupe i Dobre održao tiskovnu konferenciju s koje su poručili građanstvu da se "veći problemi od dosadašnjih više ne očekuju".

Kupa u Karlovcu je u 20 sati mjerila 749 cm, što je samo jedan centimetar niže od razine kada se proglašavaju “izvanredne mjere obrane od poplave”.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se u idućih nekoliko sati očekuje vrhunac vodnog vala u Karlovcu, a koji ne bi trebao biti puno iznad 750, tek koji centimetar više, “te se ne očekuju veći problemi”. A probleme imaju gradovi Karlovac, Ozalj i Ogulin, te općine Kamanje i Žakanje, s tim da je najteže je stanje u Ozlju.

Kako je rekla članica Stožera gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, tridesetak vatrogasaca pruža pomoć građanima koji su cestovno potpuno odsječeni od ostatka grada, a to su sela Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi. Tamo je osam poplavljenih kuća, a u još desetak kuća su poplavljeni podrumski i garažni prostori.

Ozaljski most na Kupi prema Hidrocentrali nije zatvoren, smatra se da je siguran, iako su naplavine “ogromne”, jer su statičari procijenili da će sve biti u redu i da s uklanjanjem naplavina treba pričekatid dok se Kupa ne smiri, rekla je gradonačelnica Bošnjak i naglasila da je karlovačka Ispostava Hrvatskih voda već obećala pomoć u čišćenju Kupe uz most.

Voda za piće je u redu, a povremeni i česti su nestanci električne energije zbog jučerašnjeg jakog nevremena, koje je posebno zahvatilo Jaškovo, Slapno i Vrhovac, također dijelove Grada Ozlja.

U Ogulinu se rješava problem izlijevanja Dobre na prometnice i obrana osam kuća, u Karlovcu su se obranile neke prometnice od izlijevanja Kupe, a za promet su zatvorene samo dvije lokalne ceste, na Gradcu i na Brodarcima.

Načelnica Stožera Civilne zaštite Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo što glavne prometnice nisu poplavljene, da vatrogasci uspješno interveniraju za obranu dviju lokacija u kojoj su ugrožene obiteljske kuće, ali je Karlovčane pozvala na iznimni oprez u zonama rekonstrukcije vrelovoda Toplane, jer su iskopi puni vode.

Županica Furdek Hajdin je podsjetila da je dio sustava obrane od poplava završen, a da su se na ugroženom djelu u Koritinji i na Brodarcima učinkovitima pokazale “interventne protupoplavne barijere” punjene vodom.

U ime Hrvatskih voda je voditeljica karlovačke Ispostave Biljana Željeznjak rekla da se uskoro očekuje stagnacija i pad vodostaja na Dobri u Ogulinu, da se stanje stvari ni u Karlovcu neće značajnije promijeniti tijekom noći i da sutra slijedi smirivanje.

Naglasila je da na “konačno povoljno stanje utječe i činjenica da Mrežnica i Korana nisu u znatnom porastu”.


20:00 - Vatrogasci iz Jurovskog Broda, sela u Karlovačkoj županiji na granici sa Slovenijom, objavili su potresne fotografije iz zraka koje pokazuju razmjere poplave nakon što se Kupa izlila.

Iza nas je dosta kritičnih 24 sata, u kojima branimo naše selo od poplava. Na terenu je sve zajedno angažirano 25 vatrogasaca iz našeg društva, te kolege iz Dvd Zakanje, Dvd Jurovo i Dvd Bubnjarci", napisali su vatrogasci i dodali kako ih čeka duga i teška noć.

"Ali izdržat ćemo", zaključili su.


19:47 Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u subotu navečer kako je Kupa dosegla rekordne razine vodostaja od 1966., no istaknuo je kako njen vodostaj, čije se najviše razine tek očekuju, ne donosi ugrozu.

“Gotovo 300 mm oborina palo je u gornjem toku sliva rijeke Kupe, što je izazvalo naglo povećanje razine vodostaja”, rekao je za Dnevnik HRT-a.

Vodostaj Kupe u 18 sati zabilježio je 793 centimetra, što Đuroković je istaknuo da je to 20-ak centimetara do razine kada se aktiviraju izvanredne mjere zašite od poplava. No, ističe da nema razloga za brigu jer ti vodostaji “neće ništa ugroziti”.

“Ogromne količine oborine dogodile su se na slivu rijeke Kupe, no na neki način su spavale Mrežnica i Korana, što je doprinijelo da relativno bezbrižno podnesemo ovaj vodni val”, rekao je.

Istaknuo je da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina.

Poručio je i kako su vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda na terenu u tri županije, no da se svugdje uspješno brane od poplava. Također, na Banovini je u tijeku postavljanje boks-barijera, jer se sutra navečer tamo očekuje dolazak vodenog vala iz Karlovca.

“Mi smo išli polako gledati prema Banovini, gdje imamo nasipe u rekonstrukciji, a ovaj vodni val iz Karlovca će sutra negdje oko večeri doći u punoj snazi na područje Petrinje i Siska, gdje radimo rekonstrukciju nasipa”, rekao je Đuroković i poručio da će i tamo spremni dočekati vodeni val.


18:18 - Iako kiša i u Gorskom kotaru i dalje pada, situacija se, barem što se vodostaja Kupe i pritoka tiče, smiruje. Vodostaj je pao, a trenutačno stagnira ili je u blagom porastu, javlja HRT.

Ipak, u mjestu Hrvatsko i dalje je na snazi izvanredno stanje, a izvanredne mjere u Selu Kupa.

Premda se stanje popravlja, mještani čekaju prestanak oborina i povlačenje rijeke u korito.


17:50 - Kiša i dalje pada u Zagrebu, a Sava ispod Jadranskog mosta izlila se iz korita. Fotografije snimljene s Mosta slobode prikazuju koliko je vodostaj narastao.

image

Zbog obilne kiše koja pada već danima vodostaj Save u Zagrebu je vrlo visok

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image


Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

17:16 - HRT javlja kako sen do Ozlja ne može doći, jer se izlila rijeka Kupa u mjestu Pokupje. Ondje su poplavljene kuće, vrtovi, dvorišta i podrumi. Građani su jako iznenađeni i žalosni.

Na području Ozlja četiri su prometnice zatvorene, samo je pitanje trenutka kada će most kod Hidrocentrale u Ozlju biti zatvoren. No, to je stvar procjene policije.


17:05 Čelništvo Hrvatskih voda je na sastanku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama danas u Delnicama izvijestilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stupnja zaštite od poplava, javlja HRT.

- Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti, rekao je danas župan župan Zlatko Komadina u priopćenju PGŽ.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić istaknula je da su nastale velike štete od poplava na cestama koje vode do manjih naseljenih mjesta te otežavaju obilazak obitelji i starijih. Kako je većinom riječ o nerazvrstanim cestama, što je trošak Grada Delnica, izrazila je bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. Točna procjena očekuje se u ponedjeljak, navela je gradonačelnica.

Župan Komadina dodao je kako će se županijske ceste dovesti u redovno stanje i - iako se neće proglašavati elementarna nepogoda - Županija je spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji.

- Radi se o velikom broju kilometara, mnogo naselja i malo stanovnika, ali mora postojati prohodnost, rekao je župan, naglašavajući da ovakva situacija s poplavama nije bila u posljednjih dvadesetak godina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da su u Karlovcu proglašene redovne mjere obrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo.

- U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine oborina što je rezultiralo iznimno visokim vodostajem rijeke Kupe koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dosegnuo i povijesne maksimume. Ti su vodostaji rezultat i klimatskih promjenama koje se događaju diljem svijeta, naglasio je Đuroković.

Čelništvo Hrvatskih voda, Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama obišli su poplavljeno područje u dolini Kupe kod mjesta Kuželj i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, u kojem je poplavljen postav Prirodoslovnog muzeja.


15:58 - Zbog obilnih kiša i porasta vodostaja Kupe stotinjak vatrogasaca postavlja u dva karlovačka predgrađa, u Koritinji i u Brodarcima, brane od spremnika punjenih vodom, a u pomoć su im došli i vatrogasci iz Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Barilovića, Draganića, Ribnika i Cetingrada te iz Međimurja.

Naime, kako stoji u priopćenju glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića sedam je vatrogasaca s tri vozila stiglo u Karlovac iz Međimurske županije i to po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Intervencije uzrokovane visokim vodostajima bilježe se i na području Ozlja gdje je 15 vatrogasaca angažirano na ispumpavanju vode iz objekata, a trenutno na području Levkušja grade zečji nasip oko 10-ak kuća.

Na sjevernom dijelu županije vodostaj je sada u stagnaciji. U Kamanju je tijekom jutra 10-ak vatrogasaca postavilo zečje nasipe oko nekoliko kuća, a u Žakanju 25 vatrogasaca također su zečjim nasipima zaštitili objekte, ali bilježe i intervencije ispumpavanja vode iz objekata.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika i danas pruža pomoć u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje dva vatrogasca i jedno vozilo JVP grada Karlovca i jedan vatrogasac s jednim vozilom JVP Ogulin saniraju posljedice nevremena u Čazmi.


15.05 - U nižim dijelovima Ozlja Kupa se izlila po prometnicama, poljima, vrtovima te ušla u podrume mnogih kuća no uzvodno u Kamanju dolazi do stagnacije razine vode te je izgledno da je vrhunac vodnog vala blizu i da vodostaj više neće znatno rasti, doznaje se u tamošnjem Stožeru civilne zaštite.

Načelnik Stožera Stjepan Basar izjavio je Hini kako vodni val upravo prolazi Ozljem te dolazi do zatvaranja cesta.

Iako u 13 sati, u odnosu na stanje u podne, Kupa na mjernoj stanici u Kamanju nije narasla iznad 641 centimetra, već samo nizvodno prema Karlovcu, u Brodarcima za sedam centimetara, u 14 sati je u Kamanju vodostaj bio 29 centimetara viši.

"Sada se još može proći samo od Ozlja do Karlovca te od Ozlja do Krašića preko Vrhovca. Kupa se izlila na ceste sela Trg, Levkušje, Zorkovac, kao i od Ozlja prema Kamanju i Jurovskom Brodu”, kaže Basar.

Most kod Hidrocentrale još je prohodan, oko 10 je centimetara je do razine kolnika i samo je pitanje vremena kad će i on biti poplavljen, dodaje.

Ističe kako takva situacija nije viđena od šezdesetih godina prošlog stoljeća no da su sve službe na terenu a vatrogasci pomažu ljudima s ispumpavanjem vode i vrećama s pijeskom. (Hina)

image

Rijeka Kupa u centru Karlovca.

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Kupa u centru Karlovca

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Kupa u centru Karlovca

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Kupa u centru Karlovca

Robert Fajt/Cropix

>>> 13:45 >>> Obilna kiša je u subotu pala na području Karlovca potopila je teren nogometnog kluba Vrlovke iz Kamanja.

Tajnik kluba David Gorup potvrdio je da su teren i službene prostorije kluba u potpunosti poplavljeni.

"Šteta u službenim prostorijama, spremištu opreme i svlačionicama bit će totalna", rekao je Gorup.

Kako kaže Gorup, voda je došla skoro do visine prozora klupskih prostorija uz teren.

image

Potopljeni teren NK Vrlovka

Nk Vrlovka/
image

Potopljene klupske prostorije NK Vrlovka

Nk Vrlovka/

"Do prošle godine natjecali smo se samo s jednom selekcijom, a radom nove uprave okupili smo limače, juniore i seniore te krenuli u natjecanje. Sezonu smo otvorili s nekoliko pobjeda i prolazom u drugo kolo Kupa", dodao je Gorup te ustvrdio: "I eto, sve ovo nam je došlo kao nagrada."

Gorup je rekao da su djelatnici kluba u subotu ujutro došli u klupske prostorije kako bi se pripremili za gostovanje mlađih uzrasta u Rakovici te da su tada uočili da je teren potopljen.

"U petak navečer smo odradili trening seniora i ni po čemu se nije moglo zaključiti da će se ovako što dogoditi u par sati", dodali su iz NK Vrlovka.


>>> 11:50 >>> U uvjetima obilnih kiša na prostori sliva Gornje Dobre, u Ogulinu se rijeka Dobra izlila iz korita na cestu D42, promet je u prekidu i odvija se obilazno sukladno posebnoj prometnoj regulaciji i signalizaciji, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.

Zatvorena je Nazorova ulica od križanja s Križanićevom ulicom do križanja sa Ulicom Zagrad te se promet odvija obilazno Novom cestom, a gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović naglašava "da je to mjesto na kojem se Dobra redovito izlijeva, čim se njen kanjon napuni".

Kako piše 24 sata, jedan je automobil zaglavio u vodi, a iz nje ga je izvukao jedan traktorist.

Domitrović je Hini neposredno po završetku sjednice Stožera Civilne zaštite voda rekao da se očekuje daljnji porast Dobre, pa i više vode na cestama u samom centru grada, ali da bi uskoro trebao vodostaj početi opadati.

"Ipak mislim da veće ugroze ovaj put neće biti", ustvrdio je.

Domitrović je pozvao građane na strpljenje, te da se u slučaju ugroze jave dežurnim službama 112, HGSS-a i Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

U Ogulinu se gradi sustav obrane od poplave, završen je dio velikih radova na budućoj retenciji, ali to sve, kaže Domitrović, još ne brani Ogulin od poplava, sve dok se ne sagradi i brana za akumulaciju.


>>> 11:30 >>> Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je za N1 Televiziju da će se Karlovac obraniti od poplave.

- Prognoze su ipak bolje nego što su bile jučer. Vjerojatno ćemo ući u mjere obrane od poplava, možda ćemo ući u neke izvanredne mjere, ali obranit ćemo Grad Karlovac od poplava - rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je za N1 da situacija u gradu trenutno "nije dramatična".

- Očekujemo da ćemo vrlo brzo ući u redovne mjere obrane od poplave i na Kupi i na Korani. Prema projekcijama Hrvatskih voda, ne bi trebalo doći do katastrofalnih poplava kakve pamtimo u Karlovcu - rekao Mandić.

* * *

Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognoze vodostaja Save, Kupe, Mure, Drave i Dunava.

image

Rijeka Kupa

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Kupa

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Kupa

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Korana

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Korana

Robert Fajt/Cropix
image

Rijeka Korana

Robert Fajt/Cropix

Sava

Vodostaji Save do Rugvice su u porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Mačkovca vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, a dalje nizvodno su u blagom porastu s tendencijom porasta. U porastu su i pritoci Save.

Vodostaji su trenutno u domeni srednje niskih i niskih voda.

Kupa

Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Kamanje su su u blagom opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj postaji Kamanje su u blagom porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, a dalje niozvodno su u porastu s tendencijom porasta.

U donjem toku Gornje Dobre još je moguć blagi porast vodostaja.

Vodostaji su u domeni od visokih do niskih voda.

Mura

Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom blagog opadanja.

Vodostaji su u domeni niskih voda.

Drava

Vodostaji Drave na hidrološkoj postaji Botovo su u opadanju s tendencijom stagnacije. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta.

Vodostaji su u domeni niskih voda.

Dunav

Vodostaji Dunava su u porastu s tendencijom porasta.

Vodostaji su u domeni niskih voda.

* * *

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o stanju obrane od poplava u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

Primorsko-goranska županija

Zbog obilnih oborina u Gorskom Kotaru, tijekom 16. rujna uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava i izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Kupu gornji i donji tok, mali sliv Gorski kotar. Zečjim nasipima zaštićene su kuće u naselju Kuželj, ali je voda ušla i poplavila dvorišta i podrume šest obiteljskih kuća.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe i odrona za sav promet zatvorene su: ŽC 5033 Brod na Kupi - Hrvatsko, ŽC5033 Brod na Kupi - Brod Moravice i LC 58032 Blaževci - Plemenitaš - Lukovdol – Zapeć.

Trenutno vodostaj rijeke Kupe stagnira ili je u manjem porastu na cijelom toku, a nadležne službe su na terenu.

Sisačko-moslavačka županija

Zbog obilnih kišnih oborina na području Sisačko-moslavačke županije, tijekom 16. rujna došlo je do plavljenja podrumskih prostorija. ŽC 112 Sisak zaprimio je veći broj poziva građana kojima je voda prodrla u podrumske prostorije i dvorišta. Najviše poziva bilo je iz Petrinje, Siska, Novske i Kutine.

Komunalne službe i vatrogasci su na terenu i rade na ispumpavanju vode i povećanju protočnosti odvodnih kanala. Vreće s pijeskom dostavljene su od strane DVD-a Mladost za jednu kuću u Novom Selu.

Karlovačka županija

Zbog naglog porasta vodostaja rijeke Kupe i praćenja stanja obrane od poplave na području grada Karlovca, 16. rujna u popodnevnim satima održana je zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Stožera civilne zaštite grada Karlovca s predstavnicima Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite.

Ne očekuje se veća ugroza od rijeka Dobre, Korane i Mrežnice. Sukladno predviđenim vodostajima rijeke Kupe od maksimalno 750 cm, očekuje se redovna obrana od poplave. Na kritična mjesta postavljene su vreće s pijeskom. Tijekom 17. rujna postavit će se vodne barijere na prometnicu D36 uz rijeku Kupu, naselje Koritinja, kao i na nasip u predgrađu grada Karlovca - Brodarci.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe zatvorena je državna cesta DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, a zbog izlijevanja rijeke Dobre državna cesta DC42 Ogulin-Vrbovsko.

Na području grada Karlovca i Ogulina sve operativne snage su u stanju pripravnosti te po potrebi izlaze na teren.


>>> NOVO, 11:05 >>> Prema izvješćima Hrvatskih voda očekuje se porast vodostaja Kupe i Korane do razine kada se poduzimaju redovne mjere obrane od poplava, te ne bi trebalo doći do većih problema, zaključeno je na sjednici Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca nakon jučerašnje koordinacije s Hrvatskim vodama i Stožerom civilne zaštite Karlovačke županije.

- Operativne snage Stožera civilne zaštite zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom i dobrovoljnim vatrogasnim društvima angažirani su na organizaciji punjenja dodatnog broja vreća s pijeskom koje će biti na raspolaganju mjesnim odborima koji su direktno izloženi povećanim vodostajima. Jednako tako tijekom jutra i tijekom današnjeg dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D36 uz rijeku Kupu (Koritinja) kao i uz nasip predgrađa Grada Karlovca u Brodarcima. Sve aktivnosti su usklađene s Hrvatskim vodama.Zbog obilne kiše koja je zahvatila Karlovac pozivamo građane na oprez - javili su iz Grada Karlovca.

Prometnice su mokre, a i gradilišta gdje se provode radovi na aglomeraciji i sanaciji vrelovodne mreže također su pogođena nevremenom. Na terenu su djelatnici Vodovoda i kanalizacije i Gradske toplane te se dodatno pregledavaju sva otvorena gradilišta i osiguravaju za prolaz građanima, kažu.

Sve dežurne službe su na terenu. Mole se građani ukoliko imaju potrebe za dodatnim intervencijama da se jave na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj mobitela 099 5284 728.


10:45 - Karlovačkom se području približava vodni val s gornjeg toka rijeke Kupe u Gorskom Kotaru, gdje su ponegdje još u petak uvedene mjere izvanrednog stanja, a karlovački Stožer Civilne zaštite počeo je pripreme za redovite mjere obrane od poplava i pozvao građane na oprez.

image

Box barijere koje brane selo Koritinju na Kupi nizvodno od Karlovca

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati Kupa je mjerila 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca je u subotu u jutro u koordinaciji s Hrvatskim vodama odlučio poduzeti pripreme za redovite mjere obrane od poplave, te su se operativne snage Civilne zaštite, zajedno s vatrogascima, angažirale na punjenju dodatnih broja vreća s pijeskom koje će se podijeliti mjesnim odborima koji su izravno izloženi povećanom vodostaju rijeka.

Tijekom dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u predgrađu Brodarci, sve u koordinaciji s Hrvatskim vodama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić poručio je građanima kako je važno da prate izvješća jer je vrlo vjerojatno da će doći do prekida prometa na pojedinim cestama.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, prijeći razinu redovnih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Iako do izlijevanja rijeka u Karlovcu do sada nije došlo, problema ima, kiša, ponegdje i s izraženijim pljuskovima uzrokovala je bujične i urbane poplave, a dodatni je problem što su u Karlovcu na mnogo mjesta iskopi za gradnju mreže kanalizacijske odvodnje i za rekonstrukciju vrelovoda.

S tim u vezi gradonačelnik Mandić posebno je pozvao građane na oprez u kretanju gradom, kaže da su na terenu tvrtke Vodovod i kanalizacija i Toplana, zajedno s izvođačima radova te da kontroliraju gradilišta.

“Iskopi su puni vodom, ponegdje je došlo do manjih urušavanja iskopa, pa je potreban dodatni oprez građana”, poručio je Mandić.

Prema meteorološkoj prognozi od sutra se očekuje postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.


10:00 Hrvatske su vode za N1 Televiziju rekle da vatrogasci u mjestima Koritinja i Brodarci postavljaju vodene barijere kako se Kupa ne bi izlila na ceste.

U mjestu Koritinja kraj Karlovca barijere se postavljaju u duljini od 500-tinjak metara.


Nakon što je jučer zbog naglog izlijevanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno više kuća i cesta, vodeni val sada ide prema Karlovcu, javlja HRT. U Karlovačkoj se županiji zbog toga ušlo u mjere obrane od poplave s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda rekao je za HRT da je vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosio je +629 cm s tendencijom daljnjeg porasta i uvođenjem redovnih mjera obrane od poplave danas oko podneva.

- Vrh vodnog vala rijeke kupe u Karlovcu očekuje se oko ponoći, ali ne veći od +750 cm, što je referentna razina za uvođenje mjera za obranu od poplava - rekao je Novosel.

- Na području Karlovca spremni smo i za više vodostaje, s obzirom na to da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima. Teoretski su najugroženija naselja nizvodno od Karlovca: Gradac, Vodostaj, Kobilić i Donje Mekušje, ali tek iznad razine +800 cm, što se u ovom trenutku ne očekuje - zaključio je Novosel.

Vodostaj Kupe u kupskoj dolini pao je za 50-tak centimetara. Cesta prema Brod Moravicama je prohodnija iako je Hrvatski autoklub i dalje vodi kao zatvorenu. HRT navodi da na cesti ima pijeska i granja.

Brojni stambeni i drugi objekti u Brodu na Kupi poplavljeni su, a promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko prekinut je zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje.

image

Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix

- Sad se javljaju podzemne vode i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije - rekao je predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

image

Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix

HRT javlja da se potrebiti mogu javiti djelatnicima Crvenog križa.

- U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i, recimo, ovdje je najviše možda i stradao ogrjev, i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica i lijekova za sada nemaju nikakvih potreba - rekla je ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je apel građanima da ne pokušavaju sami sanirati štetu od poplava i nevremena te da se na svakom koraku obrate relevantnim službama.

Kišovito i u subotu

Hrvatsku u subotu očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i obilnijom. Mjestimice će kiša biti popraćena grmljavinom. Na Jadranu će biti i sunčanih razdoblja, a ponegdje će zapuhati i neverin, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, međutim negdje će nastupiti i jači udari.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, ponegdje olujna bura s orkanskim udarima. Prema otvorenom moru puhat će sjeverozapadnjak, a na jugu u prvom dijelu dana jugozapadnjak i jugo.

Najviša dnevna temperatura kretat će se između 9 i 14, na sjevernom Jadranu od 16 do 21, a na srednjem i južnom od 22 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Za Dalmaciju, Liku, Gorski kotar i Istru danas je na snazi narančasto upozorenje, što znači da je vrijeme vrlo opasno, a za sjeverni Jadran na snazi je crveno upozorenje.

U protekla 24 sata najviše oborina bilo je u Begovu Razdolju, 146 milimetara po četvornome metru, u Delnicama 141, te u Ogulinu 123 milimetra.

Voda na kolniku

Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku, a zbog olujne bure ograničenja su na pojedinim cestama u priobalju, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

image

Delnice

Damir Skomrlj/Cropix
image

Delnice

Damir Skomrlj/Cropix

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, na DC99 između čvora i mjesta Križišće te na LC58107 Kraljevica-čvor Križišće zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na mostu Krk zabrana je prometa za I. skupinu vozila u oba smjera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom) zbog olujnog vjetra.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su državna cesta DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice, lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija Prizna - Žigljen te katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Novalja - Rab - Rijeka i Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

image

Delnice

Damir Skomrlj/Cropix
image

Delnice

Damir Skomrlj/Cropix

Izražen porast vodostaja

Hrvatske su vode u petak objavile da su na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku tijekom posljednja 24 sata pale velike količine oborina, što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku.

Hrvatske vode navode da su na postaji Crni Lug – NP Risnjak 102 milimetra padalina.

Na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene su mjere izvanrednog stanja.

Hrvatske su vode navele da se očekivalo da će vodostaj rijeke Kupe na području grada Karlovca izraženije porasti u popodnevnim satima te da će se oko ponoći, odnosno u noći s petka na subotu morati pristupiti obrani od poplave.

Hrvatske su vode rekle da je moguće da će se u subotu uvesti izvanredne mjere.

image

Delnice

Damir Skomrlj/Cropix
image

Delnice

Damir Skomrlj/Cropix

Iz Hrvatskih su voda rekli da se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu, poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

- I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika - zaključile su Hrvatske vode.

Iz Međimurske županije u Karlovačku poslana tri vatrogasna vozila

Zbog obilnih oborina na gornjem toku Kupe i porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava, iz Međimurske su županije dislocirana u Karlovačku tri vatrogasna vozila i sedam vatrogasaca, izvijestili su u subotu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je šest timova za poplave i tri DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo tu županiju 15. rujna. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnim snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena. Samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.

Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica, navodi se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51