IZBORNI VIDEO SPECIJAL

Vatrogasci za najfit ministra nisu imali milosti, gurnuli ga u ‘mučilište‘: ‘Uf, ovo je gadno...‘

Za razliku od nekih svojih stranačkih kolega, Habijan nije dvojio o pozivu na izazov

Damir Habijan

 Jutarnji List/Hanza Media

O ministru gospodarstva Damiru Habijanu, osim toga da je iz Varaždina, da je redovito u teretani i obožava crossfit, privatno se ne zna puno. Prije nekoliko mjeseci predsjednik Republike, Zoran Milanović pokušao ga je "izvući iz ormara", ali je sa svih strana naišao na osude, a Milanovića je poklopio čak i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Habijanu smo ponudili repliku za predsjednika Milanovića, ali se on poslužio saborskim rječnikom te kratko i znakovito odgovorio: "Povreda Poslovnika!", da bi se potom ispravio i konstatirao: "Povreda Ustava!".

Za razliku od nekih svojih stranačkih kolega koji su u dobroj političkoj i fizičkoj formi, pa smo im ponudili izazov, Habijan nije dvojio. Bez premišljanja pristao je okušati se u potpuno novim situacijama - na sportskoj streljani i na vrlo zahtjevnom vatrogasnom poligonu.

U sjedište Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba u Savskoj Habijan je dojurio ravno s poslovnog ručka. Vidjelo se da je pod stresom, ali nije gubio vrijeme. Iz sakoa se ubacio u vatrogasne čizme i odijelo, navukao plavu kacigu (zagrebački vatrogasci paze na detalje, pa tako i na stranačke boje) i izjavio da pristaje proći uobičajene fizičke i psihološke provjere za vatrogasce.

Najprije je uveden u "vježbalište". Za mladog ministra (rođen je 4. siječnja 1982. u Varaždinu) vatrogasci nisu imali popust. Na svu opremu dobio je još masku i bocu sa zrakom, pa je sa svim tim "prošetao" tri minute po beskonačnoj traci, onda je morao deset puta povući uteg od 15 kilograma, pa se pod punom opremom i izolacijskim aparatima penjao ljestvama (vatrogasci prolaze 30 metara), da bi na kraju "smirio disanje" na sobnom biciklu.

Kada je sve prošao, vatrogasci su ga obavijestili da je to bilo zagrijavanje za "mučilište". Riječ je o simulatoru u kojima su uvjeti požara. Kroz mrak i dim, uz neugodnu zvučnu kulisu, u punoj opremi i s bocom zraka na leđima valja se provlačiti kroz cijevi i pronaći izlaz iz labirinta.

Simulator služi kao dio psihološke provjere i sastavni je dio godišnjih provjera i ulaznih testova za rad u Vatrogasnoj postrojbi Zagreb. U njihovom "mučilištu" se uvježbavaju policijski i vojni specijalci, piloti i nautičari. Kažu da nemali broj specijalaca ne uspije proći poligon jer ih uhvati panika.

"Ovo je gadno. Najgore je to što ostaneš dezorijentiran. Odjednom više ne znaš gdje si", opisao je Habijan kako je u simulatoru. Izašao je s osmjehom i definitivno sretniji nego što je bio kada je ulazio.

Međutim, kada smo ga pitali o inflaciji i kada će se zaustaviti iz Habijana je progovorio ministar gospodarstva. "Inflacija stagnira. Vidimo to po podacima. Sada smo na 4,1 posto a prema Europskoj komisiji do kraja godine imat ćemo jednu od najnižih stopa inflacije u Europskoj uniji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:52