KAKVA SLUČAJNOST

Vatrogasni zapovjednik: ‘Ovaj požar izbio je gotovo u istom trenutku kao onaj lanjski, razlika je u jednoj minuti!‘

Zanimljivo je da je na širem području Šibenika, u okolici Zatona i Raslina prije točno godinu dana izbio veliki požar
 Nikša Stipaničev/Cropix

Apokaliptični prizori zapaljenih automobila i kuća danas su stizali iz okolice Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Danas popodne požar još nije lokaliziran, a posao vatrogascima otežava jak vjetar.

Obavijest o požaru u Gornjim Banovcima, kod Grebaštice, Županijski centar 112 zaprimio je nešto poslije 11 sati, a prema zadnjim informacijama, u gašenju požara sudjelovalo je 148 vatrogasaca s 56 vatrogasnih vozila. Uz vjetar, požar se tijekom popodneva okrenuo i prema Šparadićima, naselju smještenom "preko mora" u odnosu na Grebašticu, nešto bližem Primoštenu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U pomoć vatrogascima iz Šibensko-kninske županije stigli su kolege iz Splitsko-dalmatinske županije (JVP Split i Trogir te DVD-ovi Split, Kaštel Gomilica i Solin) kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik te pet kanadera, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Razmjeri štete

- Požar još nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali - rekao je za medije glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

S obzirom na to da je vatra prešla preko magistrale, napravio se i veliki prometni čep. Naime, zatvorena je cesta od Žaborića do Primoštena, zbog čega su automobili stajali u nepreglednim kolonama. S druge strane, oni koji su krenuli alternativnim pravcima također su se našli u kolonama, koja se počela formirati već na izlazu iz Šibenika.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Iz Civilne zaštite apelirali su na sugrađane da svojim ponašanjem olakšaju posao dežurnim službama na terenu te da im omoguće neometan prolazak cestom ili drugim pristupnim putovima gdje bukti požar. Zatraženo je da se uklone svi automobili i druge pokretnine koje im mogu smetati u gašenju požara te da se i sami udalje od vatre i ne dovode se u opasnost.

Vatra je zahvatila više stambenih objekata. Obitelji čije su kuće nestale u plamenu ili im prijeti opasnost evakuirane su uz pomoć službi.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Evakuacija u Baldekin

Lokalni portali naveli su da su se stanovnici ugroženog dijela Grebaštice s lokacije prevozili vozilima MUP-a do Morinjskog mosta te potom autobusom do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj.

- Stožer Civilne zaštite je pripravan i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu - izjavio je Danijel Mileta, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Šibenika.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

S obzirom na to da je u jeku turistička sezona, prema informacijama s terena, dio turista panično je napustio svoj smještaj, a prema neprovjerenim informacijama, izgorjelo je i nekoliko automobila koji su u vlasništvu stranih državljana.

Zanimljivo je da je na širem području Šibenika, u okolici Zatona i Raslina prije točno godinu dana izbio veliki požar, o kojem smo tada izvještavali. I tada je izgorio veći broj kuća, a mještani su bili evakuirani.

- Požar je izbio u gotovo istom trenutku kao i onaj veliki lanjski u vodičkom zaleđu, razlika je u jednoj minuti. Današnji požar nije ništa manji ni manje katastrofalan u odnosu na lanjski - izjavio je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, reporterki Slobodne Dalmacije Ani Petrić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:56