VELIK INTERES

Vaučere za obrazovanje odraslih zatražilo više od 2200 osoba, odobreno ih je 1762

Prosječna dob korisnika koji su vaučer dobili je 34 godine. Udio korisnika koji su zaposleni je 77,3 posto, a nezaposlenih 22,7 posto

Hrvatski zavod za zapošljavanje (ilustrativna fotografija)

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Od četiri tisuće osoba, koliko ih ove godine može dobiti vaučere za obrazovanje odraslih, u prva četiri mjeseca provođenja te mjere vaučere je zatražilo njih više od 2200, mahom zaposlenih, a osobe kojima je vaučer odobren u prosjeku imaju 34 godine.

Svoje vaučere za obrazovanje, zaposlene i nezaposlene osobe mogu tražiti od 1. travnja, a do kraja srpnja to je učinilo njih 2221, odgovorili su Hini iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koji u suradnji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje odraslih putem sustava vaučera.

Odobreno je 1762 vaučera, 459 zahtjeva je u obradi, a 1587 je u pripremi, u njima su korisnici odabrali vještinu koju žele steći, odnosno odgovarajući obrazovni program, ali još prikupljaju potrebnu dokumentaciju, navodi HZZ.

Iako je do konca godine preostalo pet mjeseci, a u protekla četiri zatraženo je više od polovice planirane "kvote", Zavod je vrlo suzdržan u procjeni hoće li ove godine vaučere iskoristi svih četiri tisuće osoba.

Odaziv je inicijalno velik

"Interes i odaziv polaznika inicijalno se pokazao velikim", odgovorio je Zavod, napominjući kako se broj obrazovnih programa, njihova ponuda te pokrivenost cijele države tom ponudom "kontinuirano povećava, što će svakako značajno utjecati i na dodatno povećanje interesa korisnika".

Zavod ističe i kako uz programe za stjecanje zelenih vještina trenutno postoji potreba za razvojem što većeg broja obrazovnih programa na svim razinama obrazovanja uključujući i one za osobe sa završenim visokim obrazovanjem.

Stoga poziva ustanove za obrazovanje odraslih da se aktivno uključe u razvoj novih programa te zatraže njihovo upisivanje u bazu programa obrazovanja.

Od 1. travnja vaučere za svoje obrazovanje mogu dobiti zaposlene i nezaposlene osobe, plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće, a u iduće četiri godine 30 tisuća osoba.

Da bi osoba dobila vaučer, mora imati 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje. Uvjeti za dodjelu vaučera jednaki su neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati do šest, odnosno 10 mjeseci, ovisno radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi.

Žene više zainteresirane za nova znanja i vještine

U protekla četiri mjeseca, vaučere za obrazovanje više su tražile žene, nego muškarci, zaposleni od nezaposlenih.

Zahtjeve za vaučere u većem omjeru podnose žene, među odobrenima 57 posto podnijele su žene, 43 posto muškarci, odnosno 1011 žena i 751 muškarac, navodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Prosječna dob korisnika koji su vaučer dobili je 34 godine.

Udio korisnika koji su zaposleni iznosi 77,3 posto, nezaposlenih 22,7 posto.

Najviše interesa za nova zanimanja pokazuju građani Zagreba, zatim Osijeka, Rijeke i Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 11:15