NE OVISI O PRORAČUNU

VAŽNA ODLUKA USTAVNOG SUDA ZA SRBE U VUKOVARU Ostvarivat će veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali i dalje ostaju ograničenja

 
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivat će bitno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i nadalje postojati ograničenja koja proizlaze iz „potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća“.

Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda koji je na sjednici od 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine.

Ustavni sud je ukinuo članak 5. Statutarne odluke i to u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine o korištenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pismenoj formi. Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtjev se moraju osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu svi materijali za sjednicu Gradskog vijeća, te svih zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja.

Ustavni suci ukinuli su i članak 6. Statutarne odluke u dijelu koji se odnosi na prava građana pripadnika srpske nacionalne manjine tako da im se na usmeni zahtjev (a ne pismeni kako je bilo propisano) bez ograničenja (dakle bez postojanja pravnog interesa) mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćirilici za cijeli ili zatraženi dio izvornika pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca.

Ako je dokument koji traže nastao u Gradskom vijeću, uredu gradonačelnika, u postupku pred upravnim tijelima, na njemu mora biti pečat sa slovima iste veličine kao i slova na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Do sada je pečat na ćirilici bio manji od latiničnog.

Ostvarivanje ovih prava ne smije ovisiti o proračunskim sredstvima Grada Vukovara jer se ona financiraju iz državnog proračuna.

Nadalje, Ustavni sud je već ranije obavezao Gradsko vijeće Grada Vukovara da svake godine u listopadu razmotri dosegnuti stupanj razumijevanja i dijaloga građana Vukovara te da donosi odluku o mogućnostima i potrebi proširivanja opsega individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine. Gradsko vijeće Vukovara se godinama na to oglušivalo, pa ih se ponovo poziva da poštuju odluku Ustavnog suda.

Sudac Miroslav Šumanović napisao je izdvojeno podupiruće mišljenje u odnosu na dio odluke kojim se i dalje omogućuje odgoda pune primjene prava na srpski jezik i ćirilično pismo. Troje sudaca napisalo je izdvojena mišljenja jer se ne slažu s odlukom i ograničenjima koja su u njoj ipak ostala. To su Lovorka Kušan, Goran Selanec i Andrej Abramović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 06:52