VELIKA PROMJENA

VAŽNE NOVOSTI IZ POREZNE Godišnje prijave građani će morati ispunjavati još samo iduće godine

Od 2016. više se neće morati krajem veljače hitati na pošte ili stajati u redovima u poreznim uredima
Zagreb, 290208.Guzva u posti u Branimirovoj. Zadnji dan za predaju poreznih prijava.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Porezne prijave građani će morati pisati još samo iduće godine, a od 2016. više neće morati krajem veljače hitati na pošte ili stajati u redovima u poreznim uredima. Poreznici će sav posao obaviti za njih i poslati im na kućne adrese godišnje izračune s pripadajućim iznosima duga ili povrata. Vrijedi to za 700.000 građana, za sve one koji su zakonski bili dužni pisati prijave i za one koji su ih dobrovoljno podnosili radi ostvarivanja povrata, piše Slobodna Dalmacija .

– Predviđeno je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak na snagu stupi 2015. godine, dakle Ministarstvo financija, Porezna uprava će prva rješenja slati 2016. godine, za 2015. godinu – rekli su nam u Poreznoj upravi.

Nacrt toga zakona Vlada je donijela prošlog četvrtka, a dobije li zeleno svjetlo u Saboru, njim će se, među ostalim, omekšati porezni teret na plaćama, uvesti oporezivanje kamata na štednju po 12 posto i ukinuti godišnje porezne prijave. Poreznici će od 2016. za sve građane sravnavati godišnje račune oko poreza na dohodak i to neće činiti samo za osobe za koje nemaju podataka o dohotku, a nisu odgovorni za neraspoloživost tih podataka.

Iznimka su i građani koji dobrovoljnom prijavom ne bi dobili povrat, nego bi morali platiti porez, njima poreznici neće slati nikakve uplatnice i rješenja. Štoviše, poreznici više neće izdavati rješenja ni onima koji obavljaju samostalne djelatnosti, nego će prihvaćati njihove podatke, pa će samostalci, njih 105.000, plaćati porez na temelju vlastitih izračuna iz mjesečnih ili godišnjih izvješća, a poreznici će im rješenja slati samo ako im odbije podatke ili ih promijeni.

U Prijedlogu zakona stoji još jedna novost koja će koristiti građanima. Ukida se sadašnje pravilo “plati, pa se žali”. Poreznici će građanima dostavljati privremena porezna rješenja na kućnu adresu do 30. lipnja tekuće godine za prethodnu, a rok za plaćanje je 15 dana od dostave.

Građani imaju vremena najkasnije do 31. srpnja poreznicima podnijeti prigovore ako smatraju da su podaci netočni ili nepotpuni. Prigovor odgađa izvršenje obveze iz rješenja. Poreznici imaju rok od mjesec dana za izjašnjavanje o tom prigovoru.

Iz Ministarstva financija očekuju da će ukidanje prijavljivanja dohodaka pridonijeti jačanju povjerenja između građana i poreznika, ali i donijeti konkretne uštede.

Već u 2016. uštedjeli bi 2,6 milijuna kuna na papiru i tiskanju rješenja za samostalne djelatnosti, bez izračuna rada poreznika i vremena koje troše na obradama papirnatih prijava, a ukidanjem prijava će i građani uštedjeti vrijeme koje bi potrošili na čekanje u redovima ili na poštarini za slanje prijava.

Sve ovo ne bi bilo moguće da od ove godine nije provedena svojevrsna fiskalizacija svih isplata građanima. Naime, od prvog dana 2014. startao je novi obrazac za prijavljivanje svih dohodaka, doprinosa i poreza koji su svi isplatitelji za svakog radnika pojedinačno dužni elektronički slati poreznicima na dan isplate ili najkasnije idući dan.

Tim se JOPPD obrascem šalju u poreznički sustav isplate svih primitaka građana, bez obzira jesu li oporezive ili nisu. Svaki isplatitelj poreznicima šalje podatke o svakoj isplati plaće, honorara, drugog dohotka, božićnice, darova za djecu, dnevnica za službeno putovanje, jubilarnih nagrada, dividenda, naknade za bolovanje, socijalnih naknada, državne nagrade, naknade štete od posljedica nesreće...

Tako je postalo moguće ukidanje poreznih prijava dohotka, jer će poreznici iskoristiti podatke koje već imaju i poslati ljudima porezna rješenja, a građani više neće morati pisati prijave i hrpom potvrda od isplatitelja dokazivati podatke koji već postoje u porezničkom sustavu, piše Slobodna Dalmacija .

Kazna

Poreznici će uz pomoć OIB-a, podataka o primicima koji im stižu u sustav te podataka iz državnih matica, registara i evidencija, moći lakše doznati koliki su nečiji prihodi, koliko je poreza platio, te koliko ima automobila, jahti ili nekretnina, te izračunati ima li netko imovinu nerazmjernu prihodima koje ostvaruje. Otkriju li da je tako, zakonskim izmjenama predviđeno je da će se na tu razliku udariti porez od 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:58