PREPORUKE

Važne obavijesti iz HZJZ-a: Dobra vijest za sve one koji su se cijepili, novost i kod samoizolacije

HZJZ se na ovaj potez odlučio zbog sve veće zastupljenosti delta varijante u Hrvatskoj i Europi te blagog porasta incidencije
 Josko Ponos/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke koje se odnose na postupanje s oboljelima i bliskim kontaktima oboljelih od Covida-19 te prekid izolacije i karantene. HZJZ se na ovaj potez odlučio zbog sve veće zastupljenosti delta varijante u Hrvatskoj i Europi, blagog porasta incidencije u Hrvatskoj te novih podataka o pretpostavljenom trajanju imuniteta nakon preboljenja bolesti i cijepljenja.

Tako HZJZ preporučuje da se s 10 produlji na 14 dana zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji bliskih kontakata od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom.

Izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem se mijenja kod asimptomatskih cijepljenih osoba na 14 dana nakon završetka cijepljenja. U prethodnoj je verziji bilo izuzeće odmah nakon završetka cijepljenja.

Preporučuje se i produljenje izuzeća od karantene i potrebe za PCR testiranjem asimptomatskih osoba na devet mjeseci od dovršetka cijepljenja ili od početka bolesti.

Također, izuzeće od karantene i potrebe za PCR testiranjem kod asimptomatskih osoba koje su preboljele i primile jednu dozu cjepiva se primjenjuje na osobe koje su unutar osam mjeseci od početka bolesti primile cjepivo i vrijedi devet mjeseci od primitka cjepiva, stoji u preporukama HZJZ-a.

Cijelo priopćenje HZJZ-a prilažemo u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03