GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Važno je da Zapadni Balkan, a posebice Bosna i Hercegovina, zadrži pozornost NATO-a‘

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a na sastanku su raspravljali o inicijativi NATO 2030 te o situaciji u Afganistanu i Rusiji
Gordan Grlić Radman
 Zeljko Puhovski/Cropix

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak je na sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a istaknuo važnost zadržavanja pozornosti tog saveza na Zapadni Balkan, a posebice BiH, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Prvog dana sastanka, održanog putem video veze, ministri su raspravljali o inicijativi NATO 2030, te situaciji u Afganistanu i Rusiji, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je u svom obraćanju istaknuo vrijednost dosadašnjeg angažmana NATO-a u Afganistanu te se osvrnuo na utjecaj Rusije u susjedstvu.

U tom kontekstu, naglasio je važnost zadržavanja pažnje Saveza na Zapadni Balkan. Posebno je izdvojio situaciju u Bosnu i Hercegovinu te podsjetio da bi veliki iskorak prema daljnjoj euroatlantskoj integraciji i sigurnosti BiH predstavljalo postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona, što je potrebno kako bi se otklonila diskriminacija, poštivala ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i omogućilo tamošnjim Hrvatima birati legitimne predstavnike u vlasti.

Grupa stručnjaka za promišljanje budućnosti Saveza, koju je odabrao glavni tajnik NATO-a, na sastanku je predstavila svoje izvješće ministrima, čime je prva faza inicijative NATO 2030 završena.

Cilj inicijative je obnavljanje i prilagodba Saveza budućim izazovima i prijetnjama.

Ministar Grlić Radman podržao je ciljeve inicijative uključujući održavanje NATO-a kao snažnog vojnog saveza u budućnosti, priopćio je MVEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2021 20:37