OTKRIVAMO

V.D. ŠEFICE ŠUMARSKOG INSTITUTA LAŽIRALA BIOGRAFIJU U PRIJAVI ZA POSAO! Nabavila izjavu da je pet godina radila na poziciji koja uopće nije postojala

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Sanja Perić, trenutna vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatskog šumarskog instituta, prilikom prijave na natječaj za čelnu funkciju te znanstvene ustanove imala je lažiranu dokumentaciju kojom je dokazivala da ima pet godina iskustva na rukovodećoj poziciji, utvrdilo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu postupajući po kaznenoj prijavi protiv nje.

Prema dokumentaciji koju posjedujemo, Općinsko državno odvjetništvo protiv Sanje Perić odbacilo je kaznenu prijavu za kazneno djelo krivotvorenja isprave jer su zaključili da je riječ o privatnoj ispravi, međutim u rješenju koje su donijeli jasno su naznačili da se istragom utvrdilo da trenutačna v.d. ravnateljice uopće nema uvjete za čelnu poziciju na Hrvatskom šumarskom institutu, odnosno da nema pet godina iskustva na rukovodećoj poziciji, te da je “uporabila potvrdu o dokazivanju radnog mjesta na rukovodećim poslovima u šumarskoj struci koja je privatna isprava, a u kojoj je naznačen neistinit sadržaj”.

Prijava iz srpnja

Perić je priložila ovjerenu izjavu bivšeg kolege iz Šumarije Jastrebarsko, upravitelja Petra Slavine, u kojoj on izjavljuje da je ona radila kao njegova pomoćnica i zamjenica od 1992. do 1997., no to radno mjesto zapravo u tom razdoblju uopće nije postojalo, Perić je povremeno mijenjala upravitelja kad bi on bio na bolovanju ili godišnjem, a i da je postojalo, svjedoci su potvrdili da se ne bi smatralo rukovodećim radnim mjestom.

Kaznena prijava podnesena je 9. srpnja jer se na ponovljeni natječaj za ravnatelja od 25. svibnja javila i Sanja Perić, zaposlenica Instituta. U prijavi se navodi kako je jedan od uvjeta da bi se uopće netko javio na natječaj za ravnateljsko mjesto bio da ima pet godina iskustva na rukovodećim poslovima u šumarskoj struci, o čemu je Jutarnji već pisao kada smo oktrili da se natječaj poništio kako bi se uvjet od pet godina sasvim uklonio, pa su zaposlenici i tada sumnjali da je riječ o natječaju koji se za nekoga namješta. Perić je pak priložila dokaz u obliku izjave Petra Slavine koju je on potpisao i kao takvu neistinitu ovjerio kod javnog bilježnika. A sve i da Perić jest radila na tom tada nepostojećem mjestu, prema Pravilniku o unutarnjoj organizaciji Hrvatskih šuma, upravitelj jest, a pomoćnik šumarije nije rukovodeće radno mjesto.

Nakon zaprimljene kaznene prijave, Općinsko je državno odvjetništvo naložilo provođenje kriminalističkog izvida policiji kroz obavljanje obavijesnih razgovora sa svjedocima i prikupljanje dokumentacije. Tako je nekadašnji HSS-ov predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Darko Vuletić, potvrdio policiji da pomoćnik upravitelja Šumarije nije rukovodeće radno mjesto, te da Petar Slavina kao upravitelj Šumarije Jastrebarsko nije bio mjedoravan izdati spornu potvrdu, već je to trebala napraviti Uprava Karlovac, ali da to i nije neka greška, nego to što je naveo nevjerodostojan sadržaj.

Neustrojeno mjesto

Policija je obavila obavijesni razgovor i sa Zoranom Sabljarićem, voditeljem Uprave Podružnice Karlovac, koji je svjedočio da je Sanja Perić, kad bi Slavina bio odsutan, mogla njega mijenjati, a da radno mjesto pomoćnika nije ni bilo ustrojeno.

“Slijedom navedenog, proizlazi da je Petar Slavina potvrdu izdao kao fizička osoba, a ne kao službena, te je stoga izdao privatnu ispravu koja sadrži izjavu koju je izdavatelj potpisao, a u kojoj je naveo neistinit sadržaj, stoga nije počinjeno kazneno djelo krivotvorenja isprave”, zaključili su u Državnom odvjetništvu.

Naime, Slavina u to vrijeme nije bio službena ili odgovorna osoba i isprava nije ovjerena pečatom, pa zbog toga nisu ispunjena obilježja kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, ali se istragom utvrdilo da je u potvrdi naveden neistinit sadržaj, pa Državno odvjetništvo daje uputu oštećeniku: Možete u roku od osam dana od primitka rješenja podići optužnicu protiv osumljičenih pred nadležnim Općinskim kaznenim sudom.

No, tu postoji problem s obziroma na to da je oštećenik Hrvatski šumarski institut, a na njegovu čelu je, barem privremeno, upravo Sanja Perić, pa daljnji postupak nije bio moguć jer v.d. ravnateljice nije sama protiv sebe podnijela optužnicu.

Sanja Perić nije htjela komentirati ovaj slučaj.

- Zbilja ne bih ništa komentirala jer je svaki komentar suvišan - kratko je poručila u telefonskom razgovoru.

Sporni uvjeti

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja nisu ni znali da je Perić imala lažiranu potvrdu, sve do našeg upita, no ne vide ništa sporno u tome što se javila na natječaj za ravnatelja niti što je sada v.d. jer za poziciju vršiteljice dužnosti ne treba uvjet od pet godina iskustva na rukovodećim pozicijama.

“Statut Hrvatskog šumarskog instituta, uz Pravilnik o unutarnjem redu, definira uvjete za izbor ravnatelja Instituta te se navodi kako, u slučaju da se na raspisani javni natječaj nitko ne prijavi ili nitko od prijavljenih kandidata ne bude izabran, javni natječaj će se ponoviti, a Upravno vijeće će imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja najduže na vrijeme do godinu dana u kojem roku ima obavezu organizirati izbor novog ravnatelja. Drugim riječima, uvjeti koje mora ispuniti v.d. ravnatelja/ravnateljice Instituta nisu propisani, već Upravno vijeće imenuje v.d. ravnatelja/ravnateljice i to u potpunosti nezavisno kao dio svojih osnovnih zadaća i odgovornosti”, navode u MZO-u i dodaju da je Upravno vijeće nezavisno, te da je ono 10. listopada imenovalo Sanju Perić v.d. ravnateljice.

Također, odgovaraju kako nemaju ništa protiv da se izmijeni Pravilnik u dijelu da za ravnatelja ne treba više imati pet godina iskustva na rukovodećoj poziciji u šumarstvu.

“Uklanjanje uvjeta od pet godina ne smatra se presedanom s obzirom na to da znatno veći institut poput IRB-a ili postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu nema takav uvjet, što omogućava puno širi krug potencijalnih puno kvalitetnijih kandidata. Ministarstvo podržava da svi natječaji za ravnatelja imaju naglasak na izvrsnosti i projektnoj uspješnosti i da budu otvoreni vrhunskim znanstvenicima i izvan instituta, mladim stručnjacima, te stranim stručnjacima, što ovaj natječaj onemogućava”, poručuju iz MZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 18:42