OPTUŽUJE IH ZA GREŠKU

Već šest godina povlači se po sudu sa splitskom bolnicom: ‘Proboden sam i ostavljen da iskrvarim‘

Matty Ćenan tvrdi da je proboden u desnu bedrenu aortu i ostavljen da iskrvari
Matty Ćenan i njegov odvjetnik Mihovil Jović
 Vladimir Dugandžić/cropix

Hrvatskom pravosuđu se nigdje ne žuri kada je u pitanju hrvatsko-izraelski državljanin Matty Ćenan (46) iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Sve institucije rade svoj posao, ali se čini da to rade jako usporeno i da nikoga nije posebno briga da se sudski postupak koji Ćenan vodi protiv KBC-a Split okonča u razumnom roku. Razuman rok je, znajući gdje živimo, rekli biste dvije-tri godine, ali ne. Ćenan i njegov odvjetnik Mihovil Jović vode sudsku borbu već punih šest godina, a priči se ne nazire kraj. U predmetu se izmijenilo šest sudaca i svaki je iznova upoznavao materiju, a Ćenan je čekao.

Bez kraja i konca

Naime, Ćenan traži naknadu štete, čitaj milijunsku odštetu, od KBC-a Split na Općinskom sudu u Splitu zbog nemara u njegovu liječenju, gdje je, kako tvrdi u tužbi, greškom liječnika izgubio lijevu nogu, dobio je MRSU, a ima problema i s desnom nogom te je kao osamdesetpostotni invalid nesposoban za rad.

U tužbi navodi da je iz bolnice izišao nesposoban za daljnji rad i privređivanje, sve zbog liječničkog nemara, koji je počeo od pogrešne dijagnoze (umjesto tromba mislili su da ima problem s leđima), tri dana nepotrebnog čekanja na pogrešnom odjelu bez ikakva pregleda (jer je bio vikend), do toga da su liječnici njegovo stanje puno bolova i nesuradnju s njima doživljavali kao njegovu apstinencijsku krizu, a čovjek uopće nije narkoman.

Ćenan se tužio i na liječnika koji mu je stavio tri stenta u tijelo kad se već znalo da noga neće biti spašena, gdje je proboden u desnu bedrenu aortu i ostavljen da iskrvari.

image
Matty Ćenan šest godina čeka pravdu
Vladimir Dugandžić/cropix

Gotovo godinu dana je Medicinski fakultet u Osijeku zavlačio njega i njegova odvjetnika, a i sud, da su u stanju napraviti potrebna vještva kojima bi se utvrdilo činjenično stanje u Ćenanovu slučaju, a onda nakon požurnice odvjetnika Jovića lakonski odgovore da to nisu u stanju.

Tada se vještva (nakon što nitko nije bio sposoban u Hrvatskoj, a KBC je bio protiv da ga vještači Medicinski fakultet u Zagrebu) prihvaća Medicinski fakultet u Beogradu i u roku od dva mjeseca dostavljaju sudu vještvo. Vještvo dva mjeseca leži u sudskim ladicama, a odvjetnik Jović piše predsjednici Općinskog suda u Splitu Marini Boko (žaleći se na sporost) i tek nakon toga je vještvo poslano na očitovanje bolnici.

No sudac koji vodi ovaj predmet ne daje nikakav rok do kada bolnica mora poslati svoj odgovor, pa se na odgovor bolnice čeka dva i pol mjeseca.

Nitko nije spreman

Prije dvije godine Ćenana i njegova odvjetnika Jovića primio je novi ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, za kojeg su obojica stekla dojam da je iznimno human čovjek.

"Evo mu sada prilika da riješimo ovo sve izvansudskom nagodbom, ja sam spreman", izjavio je nedavno Ćenan za Slobodnu Dalmaciju, ali očigledno nitko drugi nije spreman ni na što.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:01