RIJEČ PROGNOSTIČARA

Već u petak stiže velika promjena vremena, a početkom idućeg tjedna novi temperaturni šok

Početkom novoga tjedna stiže pak južina, kao najava vjerojatne nove promjene vremena u srijedu
 Damjan Tadic/CROPIX

Prije suhih i sunčanih dana, većinom i iznadprosječno toplih od subote do utorka - u petak valja izdržati još jedan nalet kiše, gdjegod i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Oni će do južnih hrvatskih krajeva stići tek kasno poslijepodne i navečer. Tijekom stabilnog vikenda nekima bi mogla smetati jutarnja, u subotu i cjelodnevna svježina, na kopnu i mjestimična kratkotrajna magla, u gorju možda čak i slab mraz, a na Jadranu u subotu i često jaka bura te tramontana, ponegdje i s olujnim udarima. Početkom novoga tjedna stiže pak južina i veliki rast temperature, kao najava vjerojatne nove promjene vremena u srijedu.

Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a, za HRT je izradila detaljnu prognozu koju u nastavku prenosimo u cijelosti.

- U petak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu još barem djelomice sunčano. S porastom naoblake popodne stiže kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Umjeren jugozapadni vjetar okretat će na sjeverni te prolazno jačati. Dnevna temperatura malo viša nego u četvrtak, a poslijepodne stiže osvježenje.

U Međimurju veći dio dana oblačno, već prijepodne s kišom. U južnijim predjelima središnje Hrvatske u početku barem kraća sunčana razdoblja, a zatim kiša, prema večeri i lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom. Umjeren do jak jugozapadni vjetar popodne će zamijeniti sjeverni, uz pad temperature.

image
Tom Dubravec/CROPIX

I u gorju i na sjevernom Jadranu već prijepodne povremeno će biti više oblaka, pa je već poneka kap moguća na širem riječkom području. Glavnina oborine, mjestimice i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, bit će poslijepodne i navečer. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, na obali i južni, a prema kraju dana okretat će na buru, koja će jačati.

U Dalmaciji djelomice sunčano, prema jugu i sunčanije. Popodne je poneki pljusak moguć na sjeveru područja, u noći i drugdje. Puhat će umjeren južni vjetar i jugo, prema otvorenome i jak. Danju toplo uz 20 do 23 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, a tek potkraj dana moguć je poneki pljusak i grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugo, prema otvorenome mjestimice jak. Temperatura podjednaka kao u četvrtak - jutarnja od do °C, a poslijepodnevna između i °C.

U subotu će se diljem Hrvatske razvedriti, pa će tijekom vikenda jutra na kopnu ponovno biti dosta svježa, mjestimice i maglovita, a ni danju neće biti odviše toplo. No od nedjelje osjetan porast dnevne temperature zraka pa će u ponedjeljak i utorak nekima djelovati kao da je ljeto.

I uzduž cijelog Jadrana slijedi stabilnije razdoblje te nakon subotnje svježine - opet mnogima ugodno toplo. Često jaka, ponegdje na udare i olujna bura i sjeverozapadnjak puhat će samo u subotu, a od ponedjeljka bi nekima moglo smetati umjereno jugo - prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:14