LJEVICA NA IGLAMA

Večeras Možemo donosi ključnu odluku, mogla bi se pokazati itekako važnom za izbore

Procijenjujem da se šanse za sklapanje dogovora kreću oko 60 do 70 posto - kaže izvor iz SDP-a.

Supredsjednica Možemo! Sandra Benčić 

 Damir Krajac/Cropix

Nakon što se već mjesecima najavljuje skora odluka o tome hoće li SDP i Možemo! nastupiti zajedno na parlamentarnim izborima iduće godine, članice i članovi Vijeća stranke Možemo! večeras će donijeti konačnu odluku o tome kako će i s kime izaći na izbore.

Ključni sastanak počinje u 19:30 sati u središnjici stranke u Berislavićevoj ulici u Zagrebu.

Dok u vodstvu Možemo! već danima ne žele ni zucnuti o tome hoće li s SDP-om ući u službene pregovore s ciljem da sklope predizbornu koaliciju, iz vrha SDP-a dolaze oprezne izjave i procjene o tome što će na koncu odlučiti njihovi potencijalni koalicijski partneri.

"Razgovori o formiranju predizbornog saveza bit će vrlo komplicirani, to je jasno i nama i vodećim ljudima u Možemo!. I u jednoj i u drugoj stranci postoje ljudi koji takav savez jednostavno ne žele. Unatoč tome, procijenjujem da se šanse za sklapanje dogovora kreću oko 60 do 70 posto", rekao nam je prije par dana sugovornik iz vrha SDP-a.

S druge strane, u javnosti prevladava mišljenje da bi zajedničkim izlaskom na izbore SDP i Možemo! ukupno osvojili više mandata nego da te dvije stranke na izbore izađu samostalno. Ali postoji i značajan broj stranačkih insajdera koji su uvjereni da bi dobar dio birača SDP-a, baš kao i birača Možemo! odbio glasati za zajedničku listu zbog nespremnosti na nužne kompromise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:00