JULIJANSKI KALENDAR

Večeras se ispred pravoslavnih crkvi posvećuju i pale badnjaci, vjernike sutra čeka božićna liturgija

Ljubite one koji nas okružuju milosrdno i nesebično, kao Tvorevinu Božju, poručio je rpiskop gornjokarlovački Gerasim

Pravoslavni Božić (arhivska fotografija)

 Tonci Plazibat/CROPIX

Gornjokarlovačka eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) priprema se za Božić kojeg prema julijanskom kalendaru slave u subotu, a večeras će ispred pet crkava u Karlovačkoj županiji pravoslavni vjernici paliti badnjake.

Središnja liturgija bit će u subotu u karlovačkom hramu Svetog Nikole.

Zamjenik karlovačke županice iz reda srpske manjine, Dejan Mihajlović, svim pravoslavnim vjernicima Karlovačke županije uputio je božićnu čestitku sa željom da im Božić bude sretan i blagoslovljen.

Večeras će liturgije biti održane u Karlovcu Trebinji, Sjeničaku, Utinji i Čatrnji, a nakon liturgija će se ispred crkvi posvećivati i paliti badnjaci.

Episkop gornjokarlovački Gerasim služit će liturgiju na Božić, u subotu ujutro, u karlovačkom Sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog. U iščekivanju Božića pozvao je vjernike da u ovim danima, ali i tijekom čitave godine, “ljube one koji nas okružuju milosrdno i nesebično, kao Tvorevinu Božju", dodavši kako im je “dužnost ljubiti bližnjega svoga kao samoga sebe”.

Pozvao je pravoslavne vjernike da u ovim teškim i izazovnim vremenima ustraju na Kristovom "putu Istine i Pravde" da “ljube svojeg Stvoritelja Gospoda Boga" jer primajući Boga "u život svoj otvaramo sebe za oslobađanje od grijeha i za zajednicu s Bogom”.

Poruku pravoslavnim vjernicima završio je tradicionalnom čestitkom “Mir Božji - Hristos se rodi!‘‘.

Na liturgiji će, kao i drugdje u hramovima SPC, biti pročitana Božićna poslanica koju su arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovačkoi i patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji SPC-a uputili “svećenstvu, monaštvu i svim sinovima i kćerima svoje svete Crkve”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:45