‘NEPRIHVATLJIVO‘

Večeras u Osijeku Milica Pavlović, a gradonačelnik kaže: ‘I mi ćemo zabraniti turbo-folk koncerte‘

‘Osijek srednjoeuropski grad koji ima grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu,

Osijek

 Vlado Kos/Cropix

Turbo-folk koncert ‘‘Duško Kuliš & gosti‘‘ neće biti održan ni u Osijeku, odnosno u Sportskoj dvorani Zrinjevac, gdje su ga organizatori kanili premjestiti, nakon što im je gradonačelnik Pule Filip Zoričić uskratio tamošnji Dom sportova. Ogorčeni organizatori iz tvrtke ‘‘Hiljadarka‘‘ već su se o tome ogorčeno očitovali, najavivši pri tome kako se koncert prebacuje u Osijek, a po društvenim mrežama već se pojavio i plakat za koncert na kojem je bilo vidljivo da ga planiraju održati u SD Zrinjevac 25. ožujka. Uz Duške Kuliša najavljeni su i Dragan Kojić – Keba, Ana Bekuta te Zorana Mićanović. No, razliku od Pule, gdje je bio i potpisan ugovor, u Osijeku do te razine nisu stigli. Nakon što je Zoričić, valjda po uzoru na jugoslavensku tzv. šund-komisiju, odlučio da je ova vrsta glazbe neprihvatljiva za gradski prostor, njegovim tragom otišao je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

‘‘Koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka,‘‘ objavio je Radić na svom službenom Facebook profilu uz obrazloženje kako je ‘‘Osijek srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi.‘‘ Dodao je i da je "‘Osijek, također grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje tko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti. Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gdje i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku - ne treba donijeti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamjenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva ‘‘promocija‘‘ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim utjecati na to što će tko privatno slušati, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti,‘‘ veli Radić, koji je našao razumijevanje i za svog kolegu Zoričića.

‘‘Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svjestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke što dozvoliti, a što ne, kako u tim odlukama izbjeći subjektivni utjecaj osobnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja - stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor što ne želimo. Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motiviran ovom situacijom, svom timu dat ću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoeuropske metropole koju gradimo,‘‘ poručio je gradonačelnik Osijeka.

Sada nam ostaje za vidjeti i pratiti hoće li gradonačelnici Pule i Osijeka napraviti reviziju ugovora s onim kafićima i klubovima koji se nalaze u lokalima koji su vlasništvo Grada Pule, odnosno Osijeka i u kojima svakodnevno ‘‘trešti‘‘ turbo-folk, pa im u ugovor ugraditi anekse prema kojima ne smiju puštati takvu glazbu u gradskom prostoru. I hoće li im to, naravno, proći.

Usput, kad smo već kod turbo-folka, osječka dvorana Zrinjevac upravo će večeras biti mjesto takvog koncerta. U Osijek, naime, dolazi turbo-folk pjevačica Milica Pavlović, koja će održati koncert u organizaciji ‘‘Studentske brucošijade‘‘. Taj koncert nije zabranjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 03:51