SUSRET

Večernji sastanak iza zatvorenih vrata: O čemu su sve u Dubrovniku razgovarali Plenković i Izetbegović

Najavljujući radni sastanak s Izetbegovićem Plenković je ranije kazao da je taj sastanak "nastavak dijaloga"

Bakir Izetbegović, Andrej Plenković

 Bozo Radic/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u ponedjeljak navečer u Dubrovniku s predsjednikom vodeće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i tamošnjoj izbornoj reformi te o pripremama zajedničke sjednice dviju vlada.

"U Dubrovniku nastavak političkog dijaloga s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i BiH. Izrazili smo zadovoljstvo pripremama sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH s ciljem realizacije projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije", napisao je na Twitteru Plenković.

Kako je dodao, u razgovoru je bilo riječi o potrebi postizanja političkog dogovora o izbornoj reformi, s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija.

Najavljujući radni sastanak s Izetbegovićem Plenković je ranije kazao da je taj sastanak "nastavak dijaloga" te da je tema razgovora BiH i dogovori ključnih političkih aktera o reformi izbornog zakonodavstva. Hrvatski premijer najavio je da će fokus biti "na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod" uz načelo legitimne zastupljenosti u izboru članova Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDA i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Izetbegović priopćio je u ponedjeljak navečer kako je u razgovoru s Plenkovićem istaknuta potreba pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u radu državnih institucija. Izetbegović je, prema priopćenju, naglasio važnost dijaloga o rješavanju otvorenih pitanja na državnoj razini za vraćanje i osnaživanje povjerenja i suradnje dviju susjednih država, te je s tim u vezi podržano održavanje zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH. Kako se dodaje, bilo je riječi i o plinifikaciji BiH kroz ubrzanu realizaciju projekta plinovoda Južna interkonekcija te o drugim infrastrukturnim projektima.

Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:55