ISTRAŽIVANJE RTL-a

Većina građana podržava covid potvrde, evo koliko ih je za referendum i obavezno cijepljenje

Čvrsto ‘ne‘ obveznom cijepljenju reklo je nešto više od 48 posto ispitanika, a 43 posto ispitanika izjasnilo se za. COVID potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika

Arhivska fotografija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Nema dvojbe - građani nisu za referendum. Tako se izjasnilo više od polovice ispitanika - točnije njih 56 posto. 36 posto je onih koji podržavaju ovakav oblik izjašnjavanja birača u epidemiji. Odluku još nije donijelo ili se ne želi izjasniti 8 posto ispitanika, pokazalo je ekskluzivno istraživanje provedeno od strane RTL-a u suradnji s Promocijom plus od 1. do 3. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika o temi referenduma o COVID potvrdama, donošenju odluka u Hrvatskoj, ali i žele li građani da cjepivo bude obvezno.

Očekivano, najveću podršku referendumu - na kojem se građane pita o većoj ulozi Sabora - daju Mostovi birači (73.4 posto). Ipak, jedna petina Mostovaca je protiv (23.2 posto). U podršci ih prate glasači Domovinskog pokreta (56.7 posto za referendum), a zanimljivo vladajući HDZ i ljevica oko ovog su pitanja na istoj strani - većina je protiv izlaska na referendum (HDZ 77.1 posto protiv, SDP 66.6 posto protiv, a Možemo 62.6 posto protiv referenduma).

Da živimo potpuno drukčije, da su nam ograničene slobode - neupitno je, ali građani - kojima je ponuđeno više opcija na pitanje tko bi trebao odlučivati o ograničavanju njihovih prava - tu su jako podijeljeni. Gotovo 35 posto tu odluku prepušta Saboru. Podjednak je broj onih koji žele da Stožer i dalje ima zadnju riječ (27.9 posto) - kao i onih koji bi na referendum (28.3 posto). Devet posto ne zna ili ne želi se izjasniti.

Bez obzira što o njima mislili, bez njih se već dva mjeseca ne može na posao u zdravstvu i socijali, a prije gotovo tri tjedna njihova se primjena proširila. I tu vladajući imaju potporu građana jer COVID potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika, dok ih gotovo 33 posto smatra da ih odmah treba povući iz upotrebe.

Iako brojke sada popuštaju i nove mjere Stožer ne planira - gotovo 48 posto građana nije za novi lockdown, a nešto manji broj jest - 44 posto. Od njih - zatvaranje za sve građane i cijepljene i necijepljene podupire 29 posto ispitanika, a više od 14 posto smatra da se treba odnositi samo na necijepljene.

Kad se sublimiraju podaci za i protiv - mala prevaga pada na protivljenje novom zatvaranju.

Austrija i Njemačka ga najavljuju, hrvatska Vlada za sada smatra da za njim nema potrebe - a što kažete vi na obvezno cijepljenje?

Čvrsto NE je reklo nešto više od 48 posto ispitanika. Tek 5 postotnih poena manje izjasnilo se za obvezno cijepljenje (43 posto ispitanika), a treba napomenuti da je tu gotovo 9 posto neodlučnih.

Od svega - građani su u najvećem broju protiv cijepljenja djece od 5 do 12 godina. Njih 63,3 posto to smatra nepotrebnim, ZA je svega 15 i pol posto ispitanika, a da se gotovo 21 posto ispitanika ne može odlučiti - govori zapravo da petina građana još uvijek ima puno nepoznanica o cijepljenju svoje djece, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2022 13:14