ZAVJET ŠUTNJE

Većina HDZ-ovaca šuti, samo je jedan progovorio: ‘Banožićev istup je sulud, premijeru ovo ne treba‘

Čini se da se vrh HDZ-a odlučio ograditi od Banožića jer nam još nisu odgovorili na pitanja koja smo im postavili

Banožić i Plenković

 Dragan Matic/Cropix

Nakon što je na račun predsjednika RH Zorana Milanovića iznio niz diskvalifikacija, od kojih je najteža ona da je Milanović psihijatrijski slučaj, ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je došlo vrijeme za opoziv predsjednika države.

- Ministar Banožić nije u svojoj izjavi najavio da će HDZ pokrenuti opoziv. Ministar je odgovarao na upit novinarke i kazao da je već i ranije bilo vrijeme da Milanović ode, očito u kontekstu toga da je kršio i Zakon u sudovima i Zakon o obrani kao i zbog cjelokupnog ponašanja. No nije išao u smjeru najave inicijative HDZ-a za opozivom Milanovića. - bila je prva, doduše neslužbena, reakcija iz Vladinih krugova na Banožićev istup.

No, ministar obrane doista je rekao da je vrijeme za Milanovićev opoziv. Na novinarsko pitanje smatra li da je vrijeme za opoziv predsjednika, Banožić je rekao: "Naravno da je. Odavno je bilo. Kada pogledate njegovo ponašanje da li biste vi zaključili nešto drugačije od ovoga što sam ja rekao".

Ali na pitanje hoće li HDZ pokrenuti postupak opoziva predsjednika RH, Banožić nije odgovorio.

Dok se vladajuća stranka službeno još uvijek ne želi očitovati o izjavi ministra obrane Marija Banožića, koji je rekao kako je vrijeme za opoziv predsjednika RH Zorana Milanovića, naš izvor iz HDZ-a kaže kako smatra da je današnji Banožićev istup "potpuno sulud" jer da traženje opoziva šefa države nije stav stranke.

- To nitko iz HDZ-a neće forsirati. Osim toga, Banožiću je premijer i šef stranke jasno rekao kako očekuje da riješi problem koji je nastao oko sukoba sa zapovjednikom Oružanih snaga. A Banožić je sad pričom o opozivu dodatno izložio premijera, otvorio je novu frotnu prema Milanoviću, novi sukob koji Banožić protiv Milanovića jednostavno ne može dobiti. Nije dorastao toj igri. U toj svojoj borbi Banožić će biti sve usamljeniji, stoga je u njegovom najboljem interesu da prekine taj sukob - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Današnja kulminacija sukoba počela je u Vukovaru. Predsjednik i ministar nisu se vidjeli četiri dana. Počelo je u petak u Požegi, nastavilo se priopćenjima, a drugi čin uslijedio je u utorak u Vukovaru. Milanović je, kada se podvuče crta, poručio da je "Banožić opasan čovjek za Hrvatsku", a ministar kako je "došlo vrijeme za opoziv predsjednika Milanovića." U Vukovar su, inače, došli kako bi odali počast 69 ubijenih Vukovaraca iz naselja Lužac, za čiju smrt nitko nije odgovarao. Pri dolasku predsjednika su se i rukovali, no, pokazat će se sat vremena poslije, tek kurtoazno. Položili su potom vijence i upaljene lampione ispred spomen-križa i razišli se. Ministar sa svojom pratnjom na misu za ubijene građane Lužca, a predsjednik s Ivanom Penavom, gradonačelnikom Vukovara i predsjednikom DP-a na kavu u centar grada. Nakon kave s Penavom i suradnicima, krenulo je...

- Rukovali smo se jer je to elementarna građanska etiketa, ali o ovome mogu razgovarati samo s predsjednikom HDZ-a. S Banožićem više ne. Ovo je postalo ozbiljno i već ima reperkusije na nacionalnu sigurnost i odnose sa susjedima. Ljudi koji ne znaju razliku između istine i laži, a rade tako delikatan posao su opasni za Hrvatsku. Ministar koji optužuje vrhovnog zapovjednika OSRH neodgovorno se ponaša. Primio sam na znanje njegove optužbe, a on će osjetiti posljedice. Moj sugovornik je predsjednik Vlade i neka riješi problem Banožić - kazao je Milanović, koji je premijerovu sintagmu o "puzajućem državnom udaru", nazvao "krajnje neozbiljnom i alarmantnom izjavom."

- On bi mogao objasniti što to znači, ali s obzirom da je on puzajući državni udav, očekujem da udavi malo svog malog Baneta i da ga makne, jer je postao problem države - rekao je predsjednik.

- Kako je moguće da se jednog čovjeka bez mrlje u karijeri, sa lažnim obrazloženjem pošalje u mirovinu, a da se drugog zapovjednika, koji se našao u problemu i kojemu želimo dati drugu šansu, tretira na drugi način? – kazao je Milanović, dodavši i da Hranja nikada neće razriješiti. Banožića je nazvao opuškom, a sukob s premijerom nije nazvao svađom.

- Nema svađe, jer on kao puzajući državni udav ne rješava ništa – kazao je predsjednik.

Nakon što je čuo da je Milanović dao izjavu, reagirao je i Banožić, koji je najavio kako će objaviti sve dokumente vezano uz slanje počasne bojne u BiH.

- Dobivam hrpu uvreda da sam lažov, da ne poštujem zakone, vidjet će se odluke iz kojih je jasno nepoštivanje Zakona o obrani i da se na mene radio pritisak, iako sam pristojno tražio da se iz Ureda predsjednika dostavi zahtjev za Počasno-zaštitnu bojnu. Načelnik Hranj je znao da ne može donijeti odluku i od mene je tražio zamolbu. Hranj je u svom priopćenju zaboravio napisati da je u prvom dopisu pisalo 'temeljem odluke Predsjednika'. Ja sam samo čekao zahtjev iz Ureda predsjednika. Što se tiče brigadira Turalije iz Delnica, Hranj mi je rekao da su se on i predsjednik oko toga sve dogovorili i sada mene za to proziva!? – rekao je Banožić.

- Milanović je, ne poštujući žrtvu Vukovara, ovdje učinio performans, što je jedan u nizu blaćenja mene i HDZ-a, uvlačeći nas u sitne politikantske igre. Nakon polaganja vijenaca mi smo otišli na misu, a oni su otišli na kavu, dogovarati sitna strančarenja i buduću politiku RH. To najbolje govori o sprezi i sitnim strančarenjima s nekim polupolitičarima. On govori jezikom uličara, radi veliku štetu Hrvatskoj. Nazivati nekog lažljivcem, opuškom i da će nekoga umiroviti, najbolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi - kazao je Banožić. Dodao je i da ima 126 raznih zapovijedi "za koje sam Hranja upozoravao da nisu u skladu sa zakonom i to sam kanio objediniti u svom godišnjem izvješću."

- U njegovom mandatu najmanje se ulagalo u vojsku, a mene će sada prozivati za slabo stanje. On ne osjeća i ne živi Hrvatsku vojsku. Ovakve laži, petljanja, ovo nije viđeno u državnoj povijesti. Generali su dobijali zabranu da polažu vijenac s ministrom. Pa što je to jedna jadna politika jednog iskompleksiranog čovjeka. On je psihijatrijski slučaj. Sram ga može biti. To nije čovjek koji treba predstavljati Hrvatsku - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:00