NOVO ISTRAŽIVANJE

Većina Hrvata podržava uvođenje eura, ali 71 posto vidi i jedan ogroman problem koji nam se sprema

No, samo 37 posto Hrvata smatra da je njihova država spremna za uvođenje eura
Euro, Ilustracija
 Jacopo Landi/Afp/Profimedia

Hrvatski građani imaju zanimljive stavove o uvođenju eura, ali u velikom postotku podržavaju taj cilj koji bi se uskoro mogao i ostvariti. Prema rezultatima istraživanja koje je objavio Eurobarometar, čak 61 posto Hrvata podržava uvođenje eura. U Rumunjskoj je potpora za to najveća, čak 75 posto, u Mađarskoj 69 posto, a u Bugarskoj 54 posto. Istraživanje je provedeno među građanima sedam država članica Europske unije koje nemaju euro kao svoju valutu, osim u Danskoj koja je optirala od te obveze.

Istraživanje je pokazalo da, bez obzira na to što podržavaju uvođenje eura, tek 46 posto Hrvata smatra kako je dovoljno informirano o euru, iako je trenutno u tijeku kampanja o tome. U odnosu na godinu dana ranije ovaj postotak je pao za šest posto. Međutim, Hrvati su prvi po postotku onih koji znaju da eurozona ima 19 članica. Čak 89 posto Hrvata je već koristilo euro novčanice i kovanice, najviše od svih u EU državama koje nemaju euro kao svoju valutu.

Dok u drugim državama građani najviše vjeruju Središnjoj nacionalnoj banci kao izvoru informacija o euru, Hrvati podjednako vjeruju toj instituciji kao i institucijama Europske unije. Da je Narodna banka najvjerodostojniji izvor informacija vjeruje 63 posto Hrvata, dok je u Švedskoj to vjeruje preko 90 posto građana.

Ukupni prosjek onih koji podržavaju uvođenje eura u sedam država EU-a koje nemaju euro je 57 posto, dok je njih 40 posto protiv. Većina ispitanih smatra kako će sveukupno uvođenje eura imati pozitivan učinak za državu.

No, samo 37 posto Hrvata smatra da je njihova država spremna za uvođenje eura, dok ih 62 posto smatra da nije. Stav da je njihova država spremna uvesti euro ima samo 18 posto Poljaka. Čak 71 posto Hrvata smatra da će uvođenje euro dovesti do povećanja cijena, dok ih 82 posto misli da će biti zloporabe prilikom uvođenje eura i zaokruživanja cijena.

Stoga 80 posto Hrvata smatra kako bi tijekom uvođenja eura trebalo prikazivati cijene i u eurima i u kunama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 04:59