IVANA KEKIN

‘Većina liječnika koji ne žele raditi pobačaj još prije desetak godina nije imala priziv savjesti‘

‘Epidemija priziva savjesti ubrzala se u posljednje vrijeme. To je stvar društvene atmosfere i toga tko je bio na pozicijama moći‘

Ivana Kekin

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborska zastupnica Ivana Kekin komentirala je slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj se u Hrvatskoj onemogućava prekid trudnoće.

“Ovaj slučaj pacijentice Mirele Čavajde još je jedan dokaz toga koliko je ova Vlada nefunkcionalna i koliko su njezini ministri nefunkcionalni. Beroš izlazi van i kaže da se treba provoditi zakon i da u hrvatskim zakonima treba biti dostupan abortus, pri čemu je on sam kao ministar rekao kako se u hrvatskim bolnicama kadrovira, kazavši da je stranka izabrala. Njegova stranka već 30 godina kadrovira u bolnicama i kadrovira ljude na pozicijama moći i odgovorni su za to da se u Hrvatskoj stvara atmosfera u kojoj imamo 60 posto ginekologa s prizivom savjesti”, rekla je Kekin, a prenosi N1.

“Usto, podsjećam ministra da je Ustavni sud 2018. tražio od Vlade da u roku od godinu dana donese zakon koji će regulirati prekid trudnoće, a koji neće biti restriktivniji od ovoga koji imamo i usklađen s medicinskim postignućima. I ovaj zakon trebao bi omogućiti svakoj građanki da do 10. tjedna u svakoj bolnici u Hrvatskoj može napraviti abortus, a nakon toga, uz konzultaciju sa stručnjacima”, izjavila je Kekin.

'Imamo epidemiju priziva savjesti'

Podsjetila je da je u Sloveniji zakon identičan onom hrvatskom.

“Slovenija ima isti taj zakon, jer su ga prepisali iz Jugoslavije i tamo to nije problem”, rekla je Kekin, a prenosi N1.

“U Hrvatskoj trenutno imamo 60 posto liječnika te struke koji imaju priziv savjesti. Većina tih liječnika nije još prije desetak godina imala priziv savjesti. Ta naša epidemija priziva savjesti ubrzala se u posljednje vrijeme. To je stvar društvene atmosfere i toga što se u društvu poticalo, tko je vodio bolnice, tko je bio na pozicijama moći”, rekla je Kekin.

Podsjetimo, Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice - KB Sv. Duh i Vinogradska odbile su obaviti taj zahvat, a iz KB Merkura i Petrove još nije stigao nikakav odgovor.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je neprihvatljivo da u gradskoj bolnici svi liječnici i sve medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. Dodao je da očekuje od novog vodstva bolnice da se to riješi.

U četvrtak se oglasilo i Ministarstvo zdravstva iz kojega je priopćeno da je ministar Vili Beroš zatražio očitovanje bolnica u kojima je Mirela Čavajda potražila medicinsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 04:11