‘NISU MARILI ZA NJU‘

Većina onih koje Ministarstvo rada drži odgovornima za smrt malene Nikoll o slučaju šute

Nalaz Ministarstva u kojem su popisani svi propusti Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška suprotan je nalazima komora socijalnih radnika i psihologa

V. d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marija Jugović

 Ivan Peric/Cropix

Kontrolni upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji je na 53 duge stranice detaljno ispisao sve propuste stručnog tima Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška te utvrdio odgovornost pojedinih socijalnih radnika i psihologa čije je protuzakonito djelovanje i nepostupanje posljedično dovelo do tragičnog ishoda, odnosno do smrti dvoipolgodišnje Nikoll, naišao je kod većine prozvanih na zid šutnje.

Ministarstvo je vrlo detaljno analiziralo i ustanovilo niz nezakonitih, nepravovremenih i nestručnih postupaka Centra i zaključilo da su njihovi djelatnici donosili površne i loše odluke ne mareći o stvarnim interesima malene Nikoll.

Taj je nalaz, podsjetimo, dijametralno suprotan nalazima Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) i Hrvatske psihološke komore (HPK), koje su prošle godine kad je Nikoll umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela majka tvrdile da su njihovi djelatnici radili u skladu s pravilima struke i držali se svih zakonski propisanih protokola.

U Ministarstvu su od samog početka tvrdili da postoji odgovornost stručnih službi i sad su to i iscrpno argumentirali.

U uredu v. d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Marije Jugović u ponedjeljak cijeli dan nitko ne diže slušalicu.

Bivša predsjednica HPK Andrea Bogdan, koja je lani javnost uvjeravala da su kolegice "poduzele sve potrebne korake" i izdala priopćenje da su psihologinje u Centru djelovale u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra, jučer se nije javljala na telefon. Ona više nije predsjednica HPK, ali ne zbog odgovornosti u konkretnom slučaju nego zato što joj je istekao mandat. To nam je rekao tajnik HPK Antun Pretković. "Jedini tko je ovlašten komentirati upravni nadzor je predsjednik Dejvid Zombori", dodao je Pretković, obećao da će mu proslijediti pitanje, zapisao naš broj, ali do trenutka objave ovog teksta nismo dobili nikakvu reakciju, komentar niti odgovor.

Sunčana Lončar iz Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u Ministarstvu socijalne skrbi otkrila je na N1 da je nalaz rezultirao podnošenjem sedam kaznenih prijava - po dvije se odnose na komore, a tri na stručne radnike Centra.

Potvrdila je da se radi o preispitivanju odgovornosti stručnih radnica Centra. "Išle su određene preraspodijele, ali ravnatelju će biti jasno koje mjere treba poduzeti u odnosu na svoje stručne radnike. Otkaz je moguć", zaključila je.

Jedini tko se oglasio je Upravni odbor Hrvatske komore socijalnih radnika, koji je javnosti poslao ogorčeno priopćenje u kojemu upozorava da je podnošenje kaznenih prijava "opasan presedan i demonstracija sile politike nad strukom".

Prošle su godine, nakon što su djevojčicu Nikoll na zahtjev roditelja, unatoč duge povijesti nasilja u obitelji, istrgnuli iz ruku udomitelja, da bi pet mjeseci kasnije umrla od posljedica batina koje joj je dala biološka majka, javno tvrdili da u Centru nije bilo nikakvih propusta. Njihov je stav bio da su socijalni radnici i psiholozi koji su radili na slučaju postupali "sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja, standardima socijalnog rada s obiteljima u riziku i javnim ovlastima Centra u području obiteljsko-pravne zaštite djece, u cilju rješavanja problema i zaštite dobrobiti maloljetnog djeteta i druge djece iz obitelji". Tvrdili su da je "uočena snažna usmjerenost stručnjaka Centra na poboljšanje odnosa među roditeljima, kako bi se smanjili rizici za uspješan psihofizički razvoj njihove djece i stvorili potrebni uvjeti za povratak djeteta iz udomiteljske u biološku obitelj".

Danas kažu da su više puta ponovili da cilj HKSR nije zaštititi one pojedince koji svoj posao ne obavljaju stručno i kvalitetno nego zaštititi struku od atmosfere linča i utvrditi sve relevatne činjenice u svakom pojedinom slučaju, uključujući i tragični slučaj dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll.

"Pobijanje nalaza nadzora koji su obavili stručnjaci Komore i podizanje kaznenih prijava protiv socijalnih radnika je opasan presedan koji će imati ozbiljne posljedice na sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj. Osim što predstavlja još jednu demonstraciju sile politike nad strukom, logično se postavlja pitanje zašto je ova odluka donesena nakon godinu dana, a baš u jeku medijskih napisa da Uskok istražuje ministra (Josipa) Aladrovića? I sami mediji proteklih dana jasno navode da je u slučaju malene Nikoll 'cijela zemlja tražila krivca i odgovorne ne samo u majci nego i u nadzornim institucijama', pa je ministar Aladrović očigledno odlučio tu krivicu prebaciti isključivo na leđa socijalnih radnika i psihologa, makar za takav zaključak morao zanemariti bitne činjenice koje je nadzor struke u prethodnom nalazu utvrdio", pišu u priopćenju.

Upravni odbor poručuje da ne prihvaća "ulogu žrtvenog janjeta koje treba prikriti nefunkcionalnosti unutar sustava i odvratiti pažnju javnosti od drugih afera". I na kraju, zaključuju da je ovako drastična mjera nastavak pritiska na socijalne radnike, posebice nakon što su izrazili neslaganje s reformom sustava socijalne skrbi koju je predložilo Ministarstvo.

Predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, koja je lani obavljala nadzor u ime HKSR-a i potpisala izvješće koje odbacuje odgovornost za pogreške ili propuste u radu socijalne radnice te poručila da "ne bi prodala svoju reputaciju" da ne stoji iza njega, u ponedjeljak je na novinarsko pitanje smatra li se odgovornom uzvraća protupitanjem: "Ne znam zašto. Mi smo dali nalaz, kojeg smo radili po nalogu Povjerenstva za stručni nadzor. U upravnom nadzoru Ministarstva diskutabilno je puno toga, ali ne bih to javno komentirala dok ne napišemo isto tako detaljno očitovanje koje smo dužni dati u roku od 15 dana. Kad to napravimo, obavijestit ćemo javnost."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:13