NEMA TEMELJA ILI DOKAZA

Većina prijava za seksualno uznemiravanje na Filozofskom fakultetu navodno je odbačena

Otkako je u veljači zasjeo u fotelju Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Miljenko Jurković obračunava se sa slučajevima spolnog uznemiravanja
Filozofski fakultet
 Goran Mehkek/Cropix

Otkako je sredinom veljače zasjeo u užarenu fotelju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Miljenko Jurković obračunava se sa slučajevima spolnog uznemiravanja s jednim ciljem - "stvoriti okruženje u kojem se ne događa ni jedna vrsta diskriminacije i mjesto kojemu takve stvari nikome ne padaju na pamet".

Imenovao je fakultetsko povjerenstvo, četiri profesora stručnjaka za to područje i dva studenta koji su obradili šest pristiglih prijava, piše HRT. Nakon što je povjerenstvo dalo svoje mišljenje, kaže Jurković, to je mišljenje proveo i u svoje odluke. O detaljima prijava neće i ne smije govoriti.

HRT neslužbeno doznaje kako je većina odbačena kao neutemeljena ili nedokaziva.

Neke su ipak proslijeđene rektoru Damiru Borasu.

- Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. Analiziraju se dokumenti i ja ću ili danas ili sutra, možda preksutra već reagirati na to, poručio je Boras.

Za suzbijanje spolnog uznemiravanja na Sveučilištu rektor je prije dva mjeseca osnovao svoje povjerenstvo, no ono se pojedinačnim slučajevima neće baviti. Zadaća im je prepoznati probleme u sustavu i predložiti promjene.

- Imate jednu priličnu konfuziju. Pitanje spolnog uznemiravanja je uređeno sa sedam zakona, napominje prof. dr. sc. Željko Potočnjak, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje spolnog zlostavljanja SUZ-a.

Boji se, kaže, da će se veliki dio tih slučajeva pretvoriti u dugotrajne radnopravne sporove. Dodaje kako sve treba pojednostaviti i pravno jasno razgraničiti nadležnosti.

- Treba utvrditi je li riječ o povredi radnog odnosa koji se u tom slučaju raskida, ili pak o kaznenom djelu o kojem treba obavijestiti policiju. No mnogo je nejasnoća, osobito kada su u pitanju umirovljeni profesori ili djela počinjena prije više od tri mjeseca, kaže Potočnjak za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:54