ODLUKA USTAVNOG SUDA

Većina sudaca stala je na stranu HDZ-ove većine, sada je i više nego izvjesno što slijedi

Ustavni sud zauzeo je stajalište da Milanović ne može svojevoljno predložiti Saboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Cropix/Vesna Veselić

Ustavni sud je nakon petosatne rasprave većinom glasova odbio sve zahtjeve za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona u sudovima donesene 2018. Objavio je to predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To znači da je Ustavni sud zauzeo stajalište da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može svojevoljno predložiti Saboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda kojeg on želi, već ga mora predložiti iz kruga onih kandidata koji se jave na natječaj Državnog sudbenog vijeća (DSV-a).

Ustavni je sud, ustvrdio je Šeparović, zaključio da javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda ničim ne dovodi u pitanje ustavnu ovlast predsjednika države da Saboru predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Izmjene i dopune Zakona o sudovima iz 2018. kojim je uvedena obaveza raspisivanja javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdio je Šeparović, nisu protivne ustavnom načelu o trodiobi vlasti.

Za tu je odluku, kao neslužbeno doznajemo, glasalo devet sudaca Ustavnog suda dok ih je četvero bilo protiv.

Većina u Ustavnom sudu je, dakle, stala na stajalište predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i saborske većine, a ne na stajalište predsjednika Zorana Milanovića koji tvrdi da po Ustavu ima pravo za predsjednika Vrhovnog suda predložiti kandidata koji se nije javio na natječaj DSV-a, kao što je to bio slučaj do zakonske izmjene iz 2018.

Kako je predsjednik Milanović već jasno dao do znanja da Saboru za predsjednika Vrhovnog suda ne želi predložiti ni jednog od kandidata koji su se javili na već zatvoreni natječaj DSV-a, to će tijelo morati raspisati novi natječaj.

Profesorica kazneno procesnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Zlata Đurđević koju je predsjednik Milanović bio predložio za predsjednicu Vrhovnog suda, ali mu je Jandroković prijedlog vratio, jer se ona nije prijavila na natječaj DSV-a, već je ranije izjavila da se spremna javiti i na javni natječaj. Da je to scenarij koji slijedi izjavio je danas nakon odluke Ustavnog suda i SDP-ovac Arsen Bauk, jedan od podnositelja zahtjeva za ocjenu ustavnosti postojećeg modela izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Većina u Ustavnom sudu na današnjoj je sjednici, kako doznajemo odbila prijedlog dijela ustavnih sudaca da se o zahtjevima za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Zakona u sudovima donesenim 2018. održi javna sjednica i provede javna rasprava. Suci koji su tražili javnu raspravu željeli su prije donošenja odluke o ovom pitanju čuti argumente ustavno pravnih stručnjaka koji su se također podijelili oko pitanja je li postojeća procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda uvedena zakonskim izmjenama iz 2018. u skladu s ustavom ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13