SVI ZA VECU

Vedran je nakon operacije mozga ostao nepokretan, sada treba vašu pomoć da se oporavi

26-godišnjak iz Malog Lošinja žrtva je uličnog nasilja, a njegovi roditelji i prijatelji daju sve od sebe da ponovno prohoda, progovori
Vedran Bosatlić
 Privatni album

Vedran ili kako ga prijatelji zovu Veco ima 26 godina i iza sebe jako tešku priču. Prije tri godine, bio je žrtva uličnog nasilja i zadobio je traumatsku ozljedu mozga koju je uzrokovao udarac u glavu. Isprva nije osjećao ozbiljnije posljedice te je došao kući, pozdravio roditelje i pošao leći. No ujutro ga nisu mogli probuditi.

Helikopterom su ga prebacili u KBC Rijeka na Sušaku, liječnici su pregledom pronašli epiduralni hematom koji su hitnim operativnim zahvatom odstranili. Zahvaljujući požrtvovnosti i stručnosti ekipe osoblja riječke jedinice intenzivnog liječenja spašen mu je život.

Nažalost, posljedice ozljede bile su iznimno teške – ostao je u potpunosti paraliziran, nije mogao govoriti, jesti, brinuti se za sebe…

image
Vedran Bosatlić
Privatni album

Sljedećih dvadesetak dana proveo je u induciranoj komi nakon čega je skinut s respiratora i prebačen na odjel neurokirurgije u jedinicu intenzivnog liječenja gdje je ostao naredna tri mjeseca, kada odlazi u Opću bolnicu u Ogulinu gdje boravi 13 dana. Sljedeća postaja bila je Specijalna bolnica u Krapinskim toplicama, ustanova koja je specijalizirana za rehabilitaciju pacijenata sa traumatskim ozljedama mozga u kojoj je ostao sve do sredine kolovoza 2018. godine.

Kasnije istog mjeseca, nakon više od godinu dana izbivanja od kuće, Veco se vratio u Mali Lošinj. Krenuo je s terapijama u lječilištu u Velom Lošinju čiji zdravstveni djelatnici su se maksimalno angažirali kako bi olakšali i ubrzali njegov oporavak.

Pored odlazaka u lječilište, s Vedranom su u svoje slobodno vrijeme predano radile i otočne logopedice i radne terapeutkinje, a na neke terapije odlazi i u Zagreb.

image
Vedran Bosatlić
Privatni album

Većina navedenih terapija odvija se u privatnom aranžmanu i iziskuju značajna sredstva, a svaki put kad obitelj dođe u Zagreb primorani su plaćati smještaj.

Zahvaljujući dobrim ljudima, prijateljima, znanim i neznanim donatorima, udrugama i institucijama koje cijelo vrijeme pomažu, Vedran i njegova obitelj niti u jednom trenutku nisu bili prepušteni sami sebi. Da jesu, bitka za Vedranovo zdravlje odavno bi već bila izgubljena.

U posljednje tri godine Vedran je ostvario velik napredak. Samostalno se održava u sjedećem položaju, a odnedavno može ustati iz kolica i napraviti nekoliko koraka. Zasad uspijeva izgovoriti kraće i jednostavnije riječi, no siguran je da će s vremenom brbljati kao nekoć.

image
Vedran Bosatlić
Privatni album

Da bi u tome uspio, potreban je nastavak terapija, a za to su potrebna značajna financijska sredstva koja obitelj više nema odakle namaknuti. Zato je pokrenuta GoGetFunding kampanja kako bi se prikupio novac za Vedranovo liječenje.

Ako možete, uključite se u akciju i pomozite Vedranu da se oporavi.

Detalje o Vedranu i samoj kampanji možete pronaći OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:16