problem nije riješen

Veledrogerija Medika opet isporučuje lijekove bolnicama: Država im je uplatila 200 milijuna kuna

Medika je zbog 2,1 milijarde kuna duga prije desetak dana obustavila isporuku lijekova svim bolnicama
Obustava lijekova, Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Direktor Medike Jasminko Herceg potvrdio je u petak da je ta veledrogerija, nakon što joj je uplaćeno više od 200 milijuna kuna na ime duga za lijekove, ponovno isporučila lijekove bolnicama, no ostale najveće veledrogerije i dalje lijekove isporučuju ograničeno.

"Država je 1. travnja pustila milijardu kuna, mi smo od toga dobili više od 200 milijuna kuna. To smo platili dobavljačima, oni su nam isporučili robu i s tom robom opskrbljujemo bolnice", rekao je Herceg Hini.

Ističe kako problem dugova prema veledrogerijama i dalje nije riješen pa će se iduće srijede ponovno održati sastanak na tu temu.

"Razgovori se nastavljaju, idemo to rješavati korak po korak. Medika se, kao i uvijek, ponaša kao odgovorni dionik na tržištu. Najvažnije je da će pacijenti dobiti lijekove", kaže Herceg.

Medika je zbog 2,1 milijarde kuna duga prije desetak dana obustavila isporuku lijekova svim bolnicama.

U HUP-ovoj Koordinaciji veledrogerija doznaje se kako ostale tri najveće veledrogerije i dalje bolnicama ograničeno isporučuju lijekove.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako su ga predstavnici veledrogerija izvijestili da će od danas normalizirati opskrbu bolnica lijekovima, a razgovori o rješavanju dugova za isporučene lijekove se nastavljaju.

Premijer Andrej Plenković rekao je pak da će se kroz razgovore s veledrogerijama pronaći rješenja koja će omogućiti isporuku lijekova i najavio da će se dio obveze prema njima riješiti prije vjerojatnog rebalansa proračuna uvjetovanog koronakrizom, a dio nakon rebalansa.

Plenković je kazao da Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerija, a vjeruje da je "riječ o ozbiljnim i odgovornim ljudima i da se normalno nastavlja funkcioniranje isporuke lijekova u našim zdravstvenim ustanovama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 14:11