UZAJAMNA KORIST

Veleposlanica SAD-a u Brodogradilištu Viktor Lenac: ‘Suradnja s Američkom ratnom mornaricom je iznimna‘

Posjetila je i LNG terminal na Krku te ocijenila da je njegovo otvaranje bio strateški potez koji RH osigurava energetsku sigurnost

Nathalie Rayes

 Damjan Tadic/CROPIX

Nova američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes u ponedjeljak je posjetila Brodogradilište Viktor Lenac, koje s Američkom ratnom mornaricom ostvaruje dugogodišnju i uspješnu suradnju.

Brodogradilište Viktor Lenac već dva desetljeća surađuje s Američkom ratnom mornaricom te su mnogi američki ratni brodovi u kostrenskom brodogradilištu bili na remontu ili popravku, a trenutno je na remontu brod "Yuma".

"Jasno mi je ja zašto se Viktor Lenac smatra zlatnim standardom brodogradilišta na Jadranu", rekla je veleposlanica Rayes u izjavi novinarima tijekom posjeta kostrenskom brodogradilištu.

Po njezinim riječima, dvadesetogodišnja suradnja Viktora Lenca i Američke ratne mornarice donosi brojne uzajamne koristi u postojećem partnerstvu.

"Suradnja je iznimna, ostvareno partnerstvo poboljšava sigurnost svake od zemalja te je važno i za razvoj lokalnog gospodarstva", dodala je Rayes.

Članica Uprave Brodogradilišta Viktora Lenca i izvršna direktorica Sandra Uzelac izjavila je da su počašćeni posjetom nove američke veleposlanice na početku njezina mandata u Hrvatskoj te da Lenac ima odlične odnose s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj.

Veleposlanica Rayes u ponedjeljak je posjetila i LNG terminal na otoku Krku te ocijenila da je otvaranje terminala bio strateški potez koji Hrvatskoj osigurava energetsku sigurnost.

"Planovi za proširenje terminala omogućit će to i susjednim zemljama", dodala je.

Terminal i daljnja ulaganja u energetskom sektoru, koja obuhvaćaju i obnovljive izvore, omogućit će Hrvatskoj da postane strateško energetsko središte središnje i južne Europe, naglasila je.

Veleposlanica Nathalie Rayes posjetila je i riječku luku te istaknula kako će novi Rijeka Gateway terminal omogućiti daljnji razvoj i nova radna mjesta.

Također, tijekom posjeta Rijeci sudjelovala je i na dijelu događanja Riječkog karnevala, a susrela se i s čelnim ljudima Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, koji su izvijestili o predstojećim regionalnim i gradskim projektima.

Veleposlanica Rayes posjetit će i američki kutak u riječkoj Gradskoj knjižnici i susresti se sa sudionicima programa razmjene studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:18