ZA BERLINER ZEITUNG

Veleposlanik Bakota: ‘Oluja omogućila završetak rata i u BiH, zločini činjeni suprotno napucima državnog vrha‘

Hrvatski veleposlanik je na pitanje o pomirenju ukazao na napore hrvatskog državnog vrha glede ovog procesa
Gordan Bakota
 Damjan Tadic/CROPIX

Veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota u razgovoru za dnevnik Berliner Zeitung povodom godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja ustvrdio je kako je ova akcija predstavljala odlučujući udarac Miloševićevu režimu.

"Vojno-redarstvena akcija Oluja nije bila samo uspješna oslobodilačka akcija koja je stvorila važne preduvjete za stvaranje integriteta hrvatskog teritorija, nego se radi i o vojnoj akciji koja je promijenila odnose na terenu i koja je nanijela odlučujući udarac dugogodišnjim osvajačkim ratovima režima Slobodna Miloševića", rekao je Gordan Bakota za Berliner Zeitung.

Veleposlanik RH u Njemačkoj je zaključio kako je Oluja, mjesec dana nakon Srebrenice, stvorila uvjete za okončanje rata u Bosni i Hercegovini.

On je ukazao na to kako je, suprotno napucima državnog vrha, nakon Oluje došlo do pojedinih zločina uperenih protiv srpskog stanovništva.

"Hrvatsko političko vodstvo je višekratno osudilo ove zločine i obvezalo se da će svim civilnim žrtvama osigurati pravdu na što je u više navrata ukazao i aktualni premijer Andrej Plenković", rekao je Bakota.

Hrvatski veleposlanik je na pitanje o pomirenju ukazao na napore hrvatskog državnog vrha glede ovog procesa.

"Prošle godine su predsjednik države Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nazočili komemoraciji u počast civilnim žrtvama srpske nacionalnosti u selima Varivode i Grubori", rekao je Bakota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2022 15:13