ROBERT KOHORST

VELEPOSLANIK SAD-a U HRVATSKOJ OTKRIO KADA BI NAM AMERIKANCI NAPOKON MOGLI UKINUTI VIZE 'Taj je datum realna mogućnost...'

Robert Kohorst
 Goran Mehkek / CROPIX

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst za N1 je komentirao mogućnost da Hrvatska uđe u program ukidanja turističkih viza SAD.

"Program ukidanja viza ovisi, uz ostalo, o tome da postotak odbijenica bude ispod tri posto, što se računa 30. rujna za period od prethodnih 12 mjeseci. Dakle taj izračun za ovu godinu bit će napravljen sljedećeg rujna. Ako Hrvatska ispuni svu drugu dokumentaciju, trebat će još par mjeseci za završetak postupka. Dakle realna mogućnost je da će sve završiti krajem 2020. godine", rekao je Kohorst.

Upitan je li jedini uvjet da Hrvatska uđe u taj program postotak odbijenica, Kohorst je kazao: "Postoje i drugi uvjeti uz taj, s kojima je hrvatska vlada upoznata. Vlada na njima radi i očekuje se da će ti uvjeti biti ispunjeni do sljedećeg rujna".

Iako Hrvatska na ulazak u taj program čeka već godinama, Kohorst je optimističan. "Vjerujem da, ako hrvatska vlada i naše veleposlanstvo ozbiljno radimo i budemo fokusirani, možemo to postići", ističe.

Kritičari ističu da mogućnost dobivanja zelenog svjetla za ulazak u program ukidanja viza zapravo ima za cilj vojnu suradnju Hrvatske i SAD-a oko kupnje helikoptera.

"Hrvatska je veliki partner SAD-a i nema nikakvog razloga zašto se Hrvatska ne bi kvalificirala za ovaj program. To nema veze ni sa čim drugim. Svaka zemlja na svijetu koja zadovoljava taj uvjet od tri posto i ostale tehničke uvjete kvalificirana je za program i Hrvatska sigurno nije kupila svoje mjesto. Ovo je nešto oko čega sam jako uzbuđen i što možemo napraviti s našim velikim saveznikom", smatra Kohorst.

Premijer Andrej Plenković na summitu u Londonu komentirao je mogućnost ukidanja američkih viza.

"Kontinuirano radimo na tome da se u sustavu postupka odbijenih zahtjeva spustimo na onu razinu koja je dovoljna za ukidanje vize. Nama bi to bilo dobro zbog gospodarskih odnosa i postoji jasan plan i vlade SAD-a i Hrvatske da u idućih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bi krajem 2020. mogli doći u poziciju da jedna temeljita evaluacija SAD-a omogući Hrvatskoj ukidanje viza. Postotak odbijenih zahtjeva za vizu ne smije prelaziti tri posto, sve preko ne omogućava ukidanje viza. Smatramo da Hrvatska nije nikakva prijetnja emigracijskog vala ka SAD-u", kazao je Plenković, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 09:55