ISTRAŽITELJI U CO

VELIKA AFERA Plan za prevaru: Šefu MUP-a Ostojiću dati milijun kuna mita za dozvolu

Kriminalisti posljednja dva dana češljaju poslovne knjige Croatia osiguranja zbog sumnje da je bivše vodstvo tvrtke oštetilo to državno poduzeće za milijunske iznose
 Boris Kovačev / CROPIX

Kriminalisti posljednja dva dana češljaju poslovne knjige Croatia osiguranja zbog sumnje da je bivše vodstvo tvrtke oštetilo to državno poduzeće za milijunske iznose tako što je sklopilo štetan ugovor s privatnom tvrtkom Hazarder iz Sinja, vlasnika Dragana Labrovića. Croatia osiguranje, sumnja policija, s tvrtkom Hazarder sklopilo je posao gradnje stanice za tehički pregled vozila u Sinju, ali je pritom zemljište u vlasništvu Hazardera preplatilo sedam puta, posao gradnje bez javnog natječaja dodijelilo toj istoj tvrtki te triput preplatilo samu gradnju stanice.

Genijalni zaključak

Prema našem izračunu, stanica je umjesto 3,5 milijuna kuna ukupno stajala više od 15 milijuna kuna. Stanica ne radi ni dandanas, a razlog je činjenica da MUP nije Croatiji osiguranju dao dopuštenje da stanicu otvori zbog sumnje da je posao preplaćen, a vlasništvo same stanice netransparentno.

Istražitelji su nedavno dobili pouzdanu informaciju vezanu uz dopuštenje za rad sporne stanice: skupina ljudi povezanih s tim poslom dugo je raspravljala o tome kako riješiti problem. I na kraju su došli do genijalnog zaključka: najjednostavnije je da se ministru Ranku Ostojiću ponudi mito od 150.000 eura!

Uključila se SOA

Premda nisu odmaknuli dalje od načelnog razgovora o tome, u istragu se odmah uključila SOA, ostale nadležne službe te DORH i USKOK. Zašto bi nekome uopće palo na pamet podmititi ministra unutarnjih poslova? Prema članku 4. Pravilnika o utvrđivanju mreže i kriterija o dovoljnom broju stanica za tehnički pregled vozila, provođenje javnog prikupljanja ponuda i odabir graditelja obavlja posebno povjerenstvo od pet članova, koje imenuje ministar unutarnjih poslova. Tri člana povjerenstva imenuje se iz Ministarstva, a dva iz ovlaštene stručne organizacije. Iz MUP-a nismo dobili nikakve reakcije. Krajem 2010. kada je Croatia sklopila sporni ugovor, na čelu Uprave bio je Zdravko Zrinušić, ali ugovor nije potpisao on, nego zaposlenici sektora javne nabave.

Ugovor se istražuje

Od Hazardera je Croatia osiguranje krajem 2010. otkupilo zemljište od 3600 četvornih metara po cijeni od 4,25 milijuna kuna za potrebe gradnje stanice za tehnički pregled vozila. U sinjskoj gradskoj upravi i u građevinskim krugovima doznajemo da bi gradska uprava livadu u svojem vlasništvu prodala po maksimalnoj cijeni od 20 eura po kvadratu.

Drugim riječima, postoji opravdana sumnja da je Croatia osiguranje zemljište na adresi Put Piketa 4b preplatilo nevjerojatnih sedam puta, s obzirom na to da je za četvorni metar zemljišta isplatilo više od 150 eura.

- Policija je u upravnoj zgradi od utorka. Rekli su da istražuju taj ugovor i otada kopaju po svim papirima - kaže naš sugovornik iz te tvrtke.

2200 eura za kvadrat

Nakon što je osiguravajuća kuća sklopila ugovor s privatnim poduzećem i od njega otkupila zemljište, isto su poduzeće angažirali da stanicu i sagradi. Sam objekt trebao je biti površine 556 kvadrata, a ugovorena cijena 9,25 milijuna kuna bez PDV-a. To znači da četvorni metar stanice stoji više od 16.000 kuna, odnosno 2200 eura.

Sredstva su bila dodijeljena samo za gradnju objekta, bez dodatne opreme koju je Croatia osiguranje samo naručivalo. U građevinskim krugovima doznajemo da je cijena gradnje triput viša od uobičajene, a u CO-u da niti u jednom slučaju nisu toliko skupo plaćali kvadrat stanice za tehnički pregled. Posljednjih godina sagradili su ih 15 i cijena kvadrata nikada nije bila viša od 700 eura.

Uz sve to posao je dogovoren na slijepo: iznos je dogovoren krajem 2010., a sam projekt gradnje stanice izrađen je šest mjeseci poslije.

Za samu gradnju trostruko preplaćene zgrade nije bio raspisan niti javni natječaj kojim bi CO pronašao najkvalitetnijeg i najjeftinijeg izvođača radova, što dodatno pobuđuje sumnju da je Croatia osiguranje pogodovalo Hazarderu iz Sinja.

Oštro se protivili

- Postojala je struja u samom poduzeću koja je zagovorala potpisivanje ovog ugovora, ali i oni koji su se sklapanju tog posla oštro protivili. Dovoljno je samo usporediti cijene zemljišta u Sinju s cijenom od otprilike 150 eura po kvadratu koliko je Croatia bila spremna platiti - kaže naš sugovornik iz tvrtke.

Jutarnji je razgovarao i s poduzetnikom iz Dalmacije (podaci poznati redakciji), kojem je Hazarder također pokušao prodati to zemljište za potrebu gradnje stanice za tehnički pregled. Sugovornik je htio graditi stanicu, no odustao je. Razlog - previsoka cijena kvadrata, ali i činjenica da samo zemljište dimenzijama uopće nije pogodno za gradnju stanice. Naime, prema Pravilniku, stanica mora biti najmanje 20 metara duga, prilazna prometnica ne smije biti kraća od 30 metara, a ona za napuštanje ne smije biti kraća od 20 metara.

Stanica još ne radi

- Ukupno u dužini stanica mora imati najmanje 70 metara, a ova površina omogućuje samo 60 metara. Drugim riječima, Croatia osiguranje je trebalo postupiti poput mene i ne kupovati to zemljište jer prema pravilnicima na takvoj se površini stanica ne bi smjela niti graditi. Treba još reći da mi je ova tvrtka tražila 110 eura po kvadratu, što je preskupo. Na kraju je livadu kupio CO, i to po cijeni većoj od 150 eura po četvornom metru - kaže naš sugovornik.

Iako je zemljište preplaćeno, na Putu Piketa 4b sagrađena je zgrada. Trenutno se tamo nalaze dva zaštitara, a Croatia osiguranje, koje je za to poduzeće predvidjelo 12 zaposlenika, još ne radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:18