NAGRADA JL-A I ALGEBRE

VELIKA AKCIJA Čitateljima Jutarnjeg lista dijelimo stipendije za školovanje za EU fondove

Vrijedne Algebrine stipendije ostvarili su Kristijan Čalić i Ivona Bakmaz
 Tomislav Krišto / CROPIX

Tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Mario Protulipac, Mislav Balković i Martina Bašić odabralo je natječajem dvoje čitatelja Jutarnjeg lista koji su postali dobitnicima stipendije Algebre za školovanje za EU fondove.

Riječ je o nagradi Jutarnjeg i Algebre, koja predstavlja završetak akcije o EU fondovima "Mi smo uspjeli možete i vi". Akciju je vidjelo više od 230 tisuća čitatelja Jutarnjeg i Globusa.

Stipendije za edukaciju Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova ostvarili su Kristijan Čalić za projekt opremanja biološkog laboratorija za razvoj ekološkog pripravka za suzbijanje biljnih bolesti te Ivona Bakmaz za projekt društvenog poduzetništva u razvoju usluga posredovanja u zapošljavanju socijalno osjetljivih skupina, kojega je aplicirala zajedno s Biserkom Bakmaz.

- Stipendija mi puno znači jer je to vjetar u leđa za start-up projekt koji želim pokrenuti, a ujedno i nadopuna mom dosadašnjem obrazovanju, kaže dobitnica stipendije Ivona Bakmaz iz Zagreba, prvostupnica ekonomije i poduzetništva, trenutačno pred dovršetkom magisterija.

Za Kristijana Čalića, tehničara za računovodstvo, stipendija je također izuzetno dragocijena.

- Ova stipendija će označiti otvaranje nove stranice u mom životu. Plan mi je otvoriti konzultantsku firmu, a vjerujem da ću kroz ovaj studij puno naučiti, rekao nam je Kristijan, koji se prije šest mjeseci vratio u Hrvatsku nakon dvogodišnjeg rada u Rusiji.

Zadatak nagradnog natječaja bio je osmisliti projektnu ideju na temu kako „povući“ bespovratna sredstva iz EU fondova za sektor malog i srednjeg poduzetništva. Zaprimljeno je ukupno 50 prijava, od kojih se najveći dio odnosi na uvođenje inovativnih rješenja u proizvodnju ili razvoj inovativnih proizvoda ili usluga - čak 23 posto. Po tri projektne ideje zaprimljene su iz sektora turizma, obrazovanja i ruralnog razvoja. Također, dobili smo i zanimljive projektne ideje iz sektora energetike, društvenog poduzetništva, zdravstvenih usluga i IT-a.

- Iza projektnih ideja bio je uložen znatni trud budući da većina predstavlja mini-projekte s potencijalom za daljnju razradu i apliciranje na natječaje EU fondova, izjavio je Mislav Balković, član komisije za ocjenjivanje projektnih ideja.

Prema riječima Maria Protulipca, predavača u Algebri, na natječaju je zaprimljen i jedan izuzetno zanimljiv projekt kojim je predviđeno uvođenje bio-dizelskog procesora za potrebe grijanja jedne osnovne škole, kojemu je glavna sirovina iskorišteno jestivo ulje.

- Projekt je višestruko koristan i edukativan, jer u aktivnosti uključuje i učenike, ali ne ulazi izravno u sektor poduzetništva. Iako je dobar kandidat za „povlačenje“ sredstava iz EU fondova, zbog toga nije mogao ući u konkurenciju za osvajanje nagrade, objasnio je Mario Protulipac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:10