MILIJUNSKE MULJAŽE

Velika akcija KRALJA PREVARE: Zaposlenike i kupce izvarao i nestao sa 4,2 milijuna kuna

Podolšak, nakon što su mu hrvatske tvrtke propale, otvorio je biznis u Beogradu. Sada u Srbiji strahuju od njegova načina poslovanja

Commodum Vita, tvrtka u hrvatskom vlasništvu sa sjedištem u Beogradu, raspisala je nedavno natječaj za zapošljavanje čak 300 dodatnih zaposlenika. Riječ je uglavnom o poslovima operatera u pozivnom centru, a iz tvrtke su poručili da će do jeseni raspisati natječaj za još najmanje 450 radnih mjesta.

Zainteresiranima za posao nude početnu plaću u iznosu od 22.000 dinara (oko 1500 kuna) i šestosatno radno vrijeme. Srbijansku je javnost, međutim, uznemirila činjenica da je Igor Podolšak, osnivač i vlasnik tvrtke Commodum Vita u Hrvatskoj, čovjek kojeg se sumnjiči da nikad nije isplatio plaću zaposlenicima te da je prevario niz svojih kupaca i tako napravio ukupnu štetu od 4,2 milijuna kuna. I nestao!

Kršenje radničkih prava

U evidenciji registriranih privrednih subjekata Agencije za privredne registre Republike Srbije stoji da je tvrtka Commodum Vita osnovana u Beogradu 29. veljače ove godine sa sjedištem u Ulici cara Nikolaja Drugog. Tvrtku je osnovao hrvatski poduzetnik Igor Podolšak uplativši temeljni kapital u iznosu od 25.000 dinara (oko 1700 kuna), a u tvrtki je trenutno zaposleno 50-ak osoba koje se bave direktnim marketingom, odnosno anketiranjem građana u vezi s određenim proizvodima.

No, tamna nedavna prošlost mlađahnog hrvatskog poduzetnika zabrinula je srbijansku javnost. Proteklih desetak godina Podolšak je u Hrvatskoj osnovao nekoliko tvrtki koje su se bavile sličnom djelatnošću kao i Commodum Vita, a jedna od njih, varaždinska Hora, potkraj prošle godine proglasila je stečaj. Horu, koja se također bavila direktnim marketingom, također se povezivalo s grubim kršenjem radničkih prava i sumnjama na prijevaru. Tijekom provođenja stečaja utvrđeno je da tvrtka ima prihode od tek 5,59 kuna, dok su joj rashodi 2,94 milijuna kuna. Prema dostupnim podacima, Podolšak je za neisplaćene plaće i druga prava iz radnog odnosa dužan 132.104 kune, dok je za isporučenu robu i usluge ostao dužan 1,3 milijuna kuna. Nakon stečaja Hore, Podolšak je osnovao novu tvrtku Tractus.

Varaždinski sindikalist Siniša Miličić u ime zaposlenika Hore potkraj prošle godine podnio je zahtjev za stečaj tvrtke na varaždinskom Trgovačkom sudu. Sam Podolšak preko medija je poručivao da mu sve podmeću konkurencija i sindikati.

- Zaposlenici nisu dobivali plaću, a kad im je ona i bila isplaćena, dobivali su puno manje od onog što su morali dobiti jer im se uzimalo od plaće ako nisu ispunili normu ili su ljudi koje su nazivali odbijali preuzeti ‘poklone’ koje su im dostavljali i plaćati dostavu u iznosu od 95 kuna - ističe Miličić.

Plaćanje na ruke

Tek kad je stečajni upravitelj preuzeo kontrolu nad tvrtkom, na vidjelo je izašao sumnjiv način poslovanja Hore. Stečajni upravitelj je, naime, u svom izvješću evidentirao da je tvrtka poslovala uz sustavno kršenje propisa, a posebno propisa vezanih uz računovodstveno-knjigovodstvene poslove. Novcem se, ističe stečajni upravitelj u svom izvješću, rukovalo isključivo na ruke i nije se uplaćivao na žiroračun tvrtke pa je tako Hora evidentirala prihode u iznosu od 5,59 kuna, dok je istovremeno evidentiran dug od čak 2,9 milijuna kuna!

Nema web stranicu

“Iza Hore su ostali značajni dugovi i veći broj prevarenih građana, a stečajni upravitelj smatra da sredstva stečajne mase nisu dostatna za podmirenje troškova stečajnog postupka, te uopće ne postoji mogućnost namirenja ni ostalih obveza stečajne mase”, piše u izvješću stečajnog upravitelja.

Prema informacijama sindikalista Siniše Miličića, na sličan su način poslovale i Podolšakove prijašnje tvrtke Igmar i Dal-Korbara. Zanimljivo, iako su i Miličić i stečajni upravitelj u nekoliko navrata pokušavali stupiti u kontakt s Podolšakom, to im nikada nije uspjelo.

Pokušali smo i mi stupiti u kontakt i s Podolšakom i s njegovom tvrtkom Commodum Vita, no u tome nismo uspjeli. Tvrtka nema svoju internet stranicu, a telefonski broj nije naveden u imeniku grada Beograda. Zainteresirani za posao javljali su im se isključivo e-mailom ili poštom na adresu u Krunskoj ulici u Beogradu, dakle ne na onu koja je u registru privrednih subjekata Republike Srbije navedena kao sjedište tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:57