UHIĆENI ČELNICI KARLOVAČKE BANKE

VELIKA AKCIJA USKOK-aMarija Šola i tri sina novcembanke punili obiteljske tvrtke?

U velikoj, mjesecima pripremanoj, akciji USKOK-a i policije jučer su uhićene odgovorne osobe Karlovačke banke i njihovi pomagači zbog sumnje da su iz te banke kroz visokorizične kreditne plasmane, u proteklih pet do šest godina, izvukli više od 200 milijuna kuna. I novac uglavnom stavili u vlastiti džep ili iskoristili za poslovanje svojih privatnih tvrtki.

Odletio u Skoplje

Policija je jučer ujutro pokucala na vrata prvoosumnjičenoj Mariji Šoli, majci najvećeg dioničara Karlovačke banke Sandija Šole, koja je i sama na funkciji prokuristice i savjetnice Uprave Karlovačke banke. Osim nje, osumnjičena su i njezina tri sina - Sandi, Petar i Tomislav Šola - s time da Sandi Šola nije uhićen jer je kao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza otputovao sa Zagrebom CO u Makedoniju na Final Four SEHA lige.

Od osoba iz krugova HRS-a doznajemo da je Šola, čim je dobio informaciju da ga hrvatska policija traži, rezervirao prvi let iz Skoplja za Zagreb. Osim četiri člana obitelji Šola, policija je privela još četiri osobe, među kojima je, uz osumnjičenike s čelnih pozicija u Karlovačkoj banci, i donedavni predsjednik Uprave Dalekovoda d. d. Luka Miličić.

'OŠTETILI SU BANKU ZA 38 MILIJUNA KUNA' Uhitili majku i dva brata šefa Karlovačke banke Sandija Šole!

Dok iznos rizičnih kreditnih plasmana prema tvrtkama obitelji Šola iznosi preko 200 milijuna kuna, iznos štete za Karlovačku banku zasad je bitno manji, negdje oko 37 milijuna kuna.

Uz odgovarajuće naloge suca istrage, istražitelji su jučer proveli pretrage na niz adresa, od sjedišta i poslovnica Karlovačke banke, do domova osumnjičenih osoba. Kako neslužbeno doznajemo, USKOK tereti osumnjičene za udruživanje u kriminalnu grupu te za više pojedinačnih kaznenih djela zloporaba položaja i ovlasti, kao i poticanja na zloporabe. Kao “mozak” spomenute grupe istražitelji označavaju Mariju Šolu, nekadašnju stečajnu upraviteljicu Name.

Iako jučer nije bilo službenih informacija za što se konkretno terete, iz izvora bliskih istrazi doznajemo da su pod sumnjom prije svega kreditni aranžmani Karlovačke banke s tvrtkama iza kojih su stajali članovi obitelji Šola.

Istražitelji sumnjaju da su Šolini koristili svoje pozicije odgovornih osoba i suvlasnika u Karlovačkoj banci da vlastitim privatnim tvrtkama, koje su sami osnivali ili su ih preuzimali od drugih, poput Invest Holdinga Marije Šole, Opatovina projekta Petra Šole i brojnih drugih, omoguće raspolaganje velikim novčanim sredstvima za poslovanje, iako te tvrtke nisu imale odgovarajuću kreditnu sposobnost niti su mogle vraćati odobrene kredite.

Pritom su čelni ljudi banke i direktori zaduženi za odobravanje kredita zaobilazili propisanu proceduru, posebno u pogledu ponuđenih garancija i boniteta tvrtki tražitelja kredita. Kako bi prikrili plasman takvih visokorizičnih kredita, povremeno su odobravali nove kredite trećim, a također “obiteljskim” tvrtkama, koje su sredstva prosljeđivale prije zaduženim tvrtkama da bi mogle otplatiti potraživanja. Dakle, stara potraživanja banke zatvarali su novoodobrenim kreditima.

Mreža poduzeća

Marija Šola sumnjiči se da je u priču s prikrivanjem zaduženosti obiteljskih tvrtki uključivala i treća poduzeća koja su bila klijenti banke.

Prema svemu sudeći, u jednom takvom “kreditnom aranžmanu” sudjelovao je, kako sumnjaju istražitelji, i Luka Miličić dok je bio direktor Dalekovoda. Miličić je uhićen zbog sumnje da je u takvoj suradnji s Karlovačkom bankom oštetio Dalekovod za gotovo 50 milijuna kuna. U istrazi se spominju i brojne druge tvrtke koje su na određeni način sudjelovale u inkriminiranim poslovima, među kojima su i neka od najpoznatijih hrvatskih građevinskih poduzeća.

Odlučujuća uloga

Ključnu ulogu u tim suspektnim poslovima, ali i u financiranjima kupnje zemljišta preko određenih posrednika imao je, smatraju istražitelji, Sandi Šola. Njega se sumnjiči da je kao direktor banke i najveći dioničar imao odlučujući utjecaj u svim odlukama vezanim za kreditne poslove banke s tvrtkama iza kojih su stajali članovi njegove obitelji, počevši od odobravanja kredita, preko prolongiranja otplate i slično. Osim toga, sumnjiči ga se i da je dio imovine banke - navodno su u pitanju nekretnine - prenio u privatno vlasništvo, plativši to po cijeni znatno manjoj od stvarne, tržišne.

U pojedinim radnjama sudjelovali su još neki osumnjičenici iz banke, bivša članica Uprave Marijana Trpčić-Reškovac i direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Josip Kovač, inače suprug bivše novinarke HTV-a Ivane Šikić. Posljednji osumnjičeni je prijašnji poslovni partner Petra Šole u tvrtki Opatovina projekt d.o.o. Drago Brekalo. Sinoć su osumnjičenici dovedeni na ispitivanje u USKOK u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:11