SLUČAJ ‘IRINA VU‘

Velika akcija zbog nestanka ruske jahte: U policiju dovedeno nekoliko osoba, pretražuju se kuće i stanovi

Riječ je o luksuznoj jahti ‘Irina VU‘ ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina
 Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Nekoliko osoba dovedeno je na ispitivanje u sklopu kriminalističkog istraživanja, koje koordinira Ravnateljstvo policije, o isplovljavanju ruske jahte "Irina VU" pod sankcijama, izvijestilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Vezano uz isplovljavanje plovila Irina VU iz Republike Hrvatske u listopadu 2022. godine, a koje se nalazilo pod međunarodnim mjerama ograničavanja, policijski službenici su tijekom jutra na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske doveli nekoliko osoba na kriminalističko istraživanje", navode u priopćenju.

Dodaju kako je u tijeku provođenje tzv. dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija.

U realizaciji kriminalističkog istraživanja sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordiniraju ga policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, izvijestio je MUP.

Luksuzna jahta "Irina VU" ruskog oligarha Ališera Usmanova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, bila je pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik odakle je u listopadu isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu te kontrolu Lučke kapetanije.

Ministar Oleg Butković ranije je najavio i stegovne postupke navodeći da su propusti oko isplovljavanja jahte pod sankcijama napravljeni i u Ministarstvu mora.

Premijer Andrej Plenković poručio je prošloga tjedna u Saboru da i sam dijeli nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte ruskog oligarha s veza u marini na Murteru, naglasivši da će odgovorni za propuste odgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 16:04