TKO JE ZADRŽAO ŽUPANIJE

Velika analiza drugog kruga: Osam županija izabralo promjene, konačno imamo i dvije županice

Antonija Jozić je pobijedila još u prvom krugu, a Martina Furdek-Hajdin dobila je povjerenje birača u drugom
Martina Furdek Hajdin i Antonija Jozić
 Karlovačka županija/požeško-slavonska župnija

Lokalni izbori 2021. donijeli su promjenu na čelu čak osam županija čiji su građani izabrali nove župane, a najveća (pozitivna) novost je da konačno, nakon punih sedam godina, imamo čak dvije županice – Antoniju Jozić koja je u Požeško-slavonskoj županiji pobijedila još u prvom krugu, i Martinu Furdek-Hajdin koja je, nakon što je duže vrijeme operativno vodila Karlovačku županiju kao zamjenica i v.d. župana sada za to dobila i povjerenje i mandat od građana.

Uz njih dvije, HDZ je na ovim izborima osvojio 13 županija. Izgubili su dosad jaku utvrdu, Šibensko-kninsku županiju u kojoj je dugogodišnjeg župana i predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka uvjerljivo, s gotovo 10 tisuća glasova razlike, pobijedio dosadašnji gradonačelnik Knina Marko Jelić. No, s druge strane vratili su ponovo vlast u Ličko-senjskoj, te osvojili dosad njima nedodirljive Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju.

Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pobijedio je i novi župan postaje Marko Marušić, Davora Milinovića u Ličko-senjskoj Ernest Petry, a nedodirljivog Radimira Čačića u Varaždinskoj županiji je smijenio njihov Anđelko Stričak.

Novog župana, Ivana Celjaka, HDZ je dobio i u Sisačko-moslavačkoj županiji, a pozicije su na izborima uspješno sačuvali Nikola Dobroslavić u Dubrovačko-neretvanskoj, Blaženko Boban u Splitsko-dalmatinskoj i Božidar Longin u Zadarskoj. U prvom krugu HDZ je, pak, uspješno zadržao Osječko-baranjsku (Ivan Anušić), Virovitičko-podravsku (Igor Andrović), Brodsko-posavsku (Danijel Marušić), te Požeško-slavonsku županiju (Antonija Jozić).

SDP je zadržao svoje dvije županije – Krapinsko-zagorsku u kojoj je župan Željko Kolar pobijedio već u prvome krugu, te Primorsko-goransku u kojoj je Zlatko Komadina prvi put morao u drugi krug, ali se uspješno obranio i osvojio još jedan mandat.

Šef IDS-a Boris Miletić s minimalnom je razlikom – 75 glasova (26.305:26.251) uspio pobijediti i s pozicije IDS-a obraniti Istarsku županiju, no s obzirom na dosadašnji monopol IDS-a u Istri i da je njegov prethodnik Valter Flego na prošlim izborima bio najuspješniji župan po osvojenim glasovima, ovaj rezultat se ne može smatrati velikim uspjehom. Uz to, IDS je u Istri izgubio čak četiri grada pa je Miletić stranci ponudio mandat na raspolaganje.

Svoje pozicije u drugom su krugu obranili i Stjepan Kožić u Zagrebačkoj, te Darko Koren u Koprivničko-križevačkoj županiji, a najuspješniji župan ovih izbora je međimurski Matija Posavec koji je u prvom krugu pobijedio sa 64,61 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:34