PIŠE IVANKA TOMA

VELIKA ANALIZA JUTARNJEG: ŠTO JE SVE KOLINDA PORUČILA U SVOJEM GOVORU? Prvo je bocnula Škoru pa oštro napala Milanovića

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Dragan Matić / CROPIX

Pod sloganom "Predsjednica. Jer Hrvatska zna" i aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović krenula je u predizbornu kampanju za još jedan mandat na Pantovčaku.

Nastup u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma gdje je predstavila program predsjedničke kampanje sastoji se od tri cjeline.

U prvoj se osvrnula na glavne konkurente, neovisnog kandidata Miroslava Škoru i kandidata SDP-a Zorana Milanovića. Opaska koja se odnosila na Škoru govori da ga ne smatra glavnom konkurencijom.

- Nekima je ovo blagdan vinskih običaja, a meni je ovo poseban dan jer sam prije točno pet godina predstavila program za svoju prvu kampanju - kazala je Grabar Kitarović aludirajući na Škorinu objavu da, budući da je vinogradar, kratko prekida kampanju zbog Martinja. Daleko više oštrica bilo je usmjereno prema Milanoviću iz čega se može iščitati da upravo njega očekuje u drugom krugu.

- Prije pet godina Hrvatska je bila u teškoj socijalnoj i moralnoj krizi, bio je to stanje zapuštenosti, apatije, stanje države s neosmišljenim odgovorima. U mnogočemu Hrvatska je zaostajala za drugim državama, mogla bi to nabrajati u nedogled. Katastrofalni kreditni rejting, arogantno vođenje države, zaduženost za 70 milijardi,stečajne nagodbe... Je li to normalno? Samo onima koji govore o 'slučajnoj državi - izgovorila je predsjednica na Milanovićev račun obuhvaćajući time negativne rezultate njegovog premijerskog mandata, kao i njegove izborne slogane u kojima je ključna riječ "normalno".

Rezultati prethodnog mandata

Drugi dio nastupa Grabar Kitarović odnosio se na rezultate petogodišnjeg predsjedničkog mandata koji je na isteku. Sve ono što smatra svojim postignućima sažela je u 17 točaka. Naglasak je stavila na to da je bila predsjednica iznad stranačkih i ideoloških podjela, uspjehe u vanjskoj politici, poticanje razvoja gospodarstva, iseljenu Hrvatsku, neposredni kontakt s građanima, uštede, te socijalu.

Treći dio nastupa odnosio se na predstavljanje programa s kojim želi osvojiti novi mandat, a koji je sažet u sedam točaka. Među njima četiri su bile dominantne u prvome mandatu, a Grabar Kitarović ih obećava u novome. Na međunarodnom planu to je inicijativa Tri mora, a na unutarnjem to su i dalje blokirani građani, problem demografske obnove i daljnji razvoj strategije domovinske sigurnosti.

FOTOGALERIJA: Atmosfera na predstavljanju predsjedničkog programa Kolinde Grabar-Kitarović

Od sedam ključnih riječi ispod kojih su smjernice programa Grabar Kitarović za novi mandat - razvoj, identitet, stav, pravednost, demokracija, sigurnost i optimizam, barem njih pet (osim identiteta i sigurnosti) podudarno je s porukama koje biračima šalje i njen protukandidat Zoran Milanović. Podudaran im je i stav prema predsjedničkim ovlastima. Milanović kaže da su one dovoljne, a Grabar Kitarović je rekla kako njen izborni program pod nazivom "Hrvatska zna i mora bolje" sadrži konkretna rješenja, "unutar ovlasti predsjednice koje su sasvim dovoljne".

Prva točka programa Grabar Kitarović - Hrvatski razvoj trebalo bi značiti, kako je kazala, odgovor na pitanje kamo idemo i na čemu će Hrvatska temeljiti svoj rast. - Hrvatska obitelj mora biti u centru razvoja društva - poručila je predsjednica. Ova je točka programa vrlo načelna i opširna što predsjednici daje široki spektar tema i politika koje može promovirati, a s druge strane nema ni jednog konkretnog obećanja koje bi joj se tijekom mandata spočitavalo. Najvažnije, općenitom formulacijom kako se zalaže za razvoj Hrvatske Grabar Kitarović je izbjegla ulaženje u ingerencije Vlade, potencijalnu kritiku Vlade Andreja Plenkovića i sukob koji bi iz toga mogao proizaći.

'Hrvatska sa stavom'

Druga točka - identitet je politička egida kojom prilazi biračima s izraženijim nacionalnim osjećajima kao i onima koji ne prestaju evocirati uspomene na velikosrpsku agresiju. Njima Grabar Kitarović obećava jačanje jezične kulture, očuvanje kulturnog i političkog identiteta Hrvata u BiH, te nove zahtjeve Srbiji za vraćanjem blaga pokradenog u ratu i dostavu dokumenata iz njihovih arhiva, a sve pod prijetnjom blokade njihova ulaska u EU.

Treća točka je Hrvatska sa stavom. Riječ stav je podudarna s Milanovićevim programom, ali je sadržaj dijametralno suprotan. Predsjednica najavljuje daljnje aktivnosti u inicijativi Tri mora (povezivanje Baltika, Jadrana i Crnog mora) i poručuje da je Hrvatsku iščupala iz regiona čime aludira da bi nas SDP-ov kandidat zadržavao na Balkanu.

Četvrta točka programa Grabar Kitarović je hrvatska pravednost. Svjesna kako je korupcija i dalje jedno od gorućih pitanja aktualna predsjednica ju nije prešutjela, ali ju je svrstala u točku programa u kojoj navodi rješavanje problema blokiranih, prava žena, nultu stopu tolerancije za nasilje. Grabar Kitarović je spomenula i pravo na život i trudnice kao jednu od najosjetljivijih društvenih skupina. Nije izrazila svoj stav o pobačaju, ali je ovim formulacijama dala za povjerovati onima koji bi ga zabranili kako bi mogla biti na njihovoj strani. Iskorak je briga za starije kojima bi uvela pravobranitelja.

Osnaživanje demokracije

Peta točka je osnaživanje demokracije. Ovdje Grabar Kitarović također nije bila konkretna. Kazala je kako će tražiti da se dva puta godišnje objavi popis birača ne bi li se vratilo povjerenje u demokratske izbore. Nije, jasno kako bi objava popisa vratila to povjerenje, kao što nije ni jasno kako bi mijenjala izborno zakonodavstvo i uredila državni referendum. Ovako formulirana točka programa mogla bi se shvatiti kao poruka biračima desnijima od aktualnog vodstva HDZ-a da želi njihovu podršku.

Šesta točka programa je sigurnost. Tu je Grabar Kitarović najavila nastavak dosadašnje politike, a to je jačanje vojske i policije, te nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova. Pod pitanjem sigurnosti predsjednica vodi i demografsku politiku, kao i energetsku neovisnost.

Sedma točka je hrvatski optimizam. Ovdje aktualna predsjednica obećava da će u novome mandatu promovirati ljude koji vode i okupljaju, te promicati one čiji se uspjeh temelji na radu, znanju i ulaganju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:42