BITKA S KORONOM

Velika anketa Jutarnjeg: Treba li Hrvatska neovisno o EU krenuti u hitnu nabavku ruskog cjepiva Sputnjik V?

Hrvatska je izvorno naručila više od 5,7 milijuna doza cjepiva raznih proizvođača, ali isporuka je zapela
Ilustracija
 Jhonander Gamarra/AFP

Kao i brojne druge zemlje, i Hrvatska se bori s problemom isporuke, odnosno kašnjenja cjepiva protiv koronavirusa.

Čelnici farmaceutskih kompanija, a napose AstraZenece, suočavaju se s oštrim kritikama iz Bruxellesa zbog nepoštovanja rokova i isporuke dogovorenih količina cjepiva. Vodeći ljudi AstraZenece tvrde da su teškoće privremene te navode kompleksnost u proizvodnji.

Hrvatska je izvorno naručila više od 6,7 milijuna doza cjepiva raznih proizvođača, između ostalih Moderne, Pfizera, ali i spomenute AstraZenece s kojom je došlo do najvećih problema u isporuci. Zbog toga neki koji su primili prvu dozu nisu unutar tri tjedna mogli primiti drugu dozu, no iz HZJZ-a su ih umirivali rekavši kako se ona može primiti i do 28 dana nakon prve.

Osim što nestašica cjepiva predstavlja problem za najugroženije skupine hrvatskih građana, za koje zaraza koronavirusom može završiti i fatalnim ishodom, ona izaziva i dodatne ekonomske probleme jer bez barem 70 posto cijepljenih, prema tvrdnjama stručnjaka, nije moguće govoriti o povratku u normalan život što znači nastavak provedbe raznih restrikcije koje ugrožavaju poslovanje u nizu sektora.

S približavanjem turističke sezone problemi s nestašicom cjepiva za naše gospodarstvo, koje je u velikoj mjeri ovisno o turističkoj industriji, poprimaju i dodatne razmjere jer bez značajnijeg gašenja epidemije teško je očekivati veći priljev inozemnih turista. Kod nas je dosad cijepljeno tek nešto manje od 200.000 ljudi, a nakon višetjednog pada broja novozaraženih, u zadnje vrijeme brojke ponovno polagano rastu.

U tom se kontekstu nametnulo pitanje moguće nabave cjepiva od drugih dobavljača. Hrvatska Vlada već je neko vrijeme u kontaktu s ruskim vlastima o mogućem interventnom uvozu Sputnjika V. Spominjala se mogućnost brze isporuke barem milijun doza, a posljednja informacija je da je od ruske strane zatražena i određena dokumentacija na temelju koje bi HALMED i bez odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA) mogao spomenuto cjepivo staviti u promet na naše tržište.

Sličan postupak već je proveden u Češkoj i Slovačkoj, a Mađarska je još ranije nabavila i rusko i kinesko cjepivo.

U našoj anketi možete odgovoriti na pitanje trebamo li, neovisno o stavu EMA-e, dogovoriti interventni uvoz ruskog cjepiva Sputnjik V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:00