OPERACIJA LJEVICE

VELIKA BERNARDIĆEVA AKCIJA: SDP će tražiti reviziju Vatikanskih ugovora! Ako Plenković ne pristane, pokreću referendum

 
 Marko Todorov / Hanza Media

Socijaldemokratska partija Hrvatske počinje službenu akciju revizije Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

U pripremi je SDP-ova interpelacija kojom će od Vlade Andreja Plenkovića zahtijevati izmjene postojećih Vatikanskih ugovora, a ako (što je sigurno) Banski dvori odbace spomenuti zahtjev, SDP namjerava pokrenuti organiziranje savjetodavnog referenduma.

Premda rezultati savjetodavnog referenduma nisu obvezujući, moglo bi biti zanimljivo pokaže li se da velik broj hrvatskih građana smatra kako je Katolička crkva dobila prevelike beneficije.

- U interpelaciji ćemo navesti da se situacija u Hrvatskoj uvelike razlikuje u odnosu na otprije dvadesetak godina, kada su zaključeni ugovori sa Svetom Stolicom. Hrvatska je u EU i NATO, svijet je drukčiji nego u devedesetima, a Katolička crkva i dalje ima nesrazmjerno velik utjecaj na ovdašnji školski sustav, medije, pravosuđe, i uz to prima golema financijska sredstva. Zato treba promijeniti postojeće Vatikanske ugovore, odnosno uskladiti ih s vremenima u kojima živimo - rekao je član Predsjedništva SDP-a.

Političke tenzije

Prije nekoliko dana i predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će pitanje Vatikanskih ugovora vrlo brzo doći na dnevni red, uz dodatak da “građani trebaju imati uvid i odlučivati o svim mogućim promjenama ovog međunarodnog ugovora jer najvažnije je na koji način se troši novac. Javni novac je javna stvar”. Inače, ovo nije prvi takav zahtjev. Kao kandidat za šefa SDP-a Ranko Ostojić je predložio reviziju Vatikanskih ugovora, a sličan prijedlog iznijeli su i u stranci Glas.

U svakom slučaju, zahtjev za revizijom Vatikanskih ugovora vjerojatno će izazvati snažne političke tenzije, posebno ako u SDP-u ustraju na raspisivanju referenduma. Nema sumnje kako će dobiti podršku lijevo-liberalne javnosti i stranaka, kao i da će se HDZ i desnica u tom slučaju prikazati zaštitnicima Katoličke crkve. Postojala je i ideja o “pravom” referendumu, međutim na Iblerovu trgu su shvatili da bi to onemogućio Ustavni sud. Slična objašnjenja dobili smo od vodećih eksperata za ustavno pravo.

Tako je Sanja Barić, ustavnopravna stručnjakinja iz Rijeke, kratko odgovorila na pitanje je li moguć referendum o Vatikanskim ugovorima: - Ne. Osim kao savjetodavni.

I Mato Palić, profesor ustavnog prava iz Osijeka, također drži kako referendum nije izvediv.

- Referendum o Vatikanskim ugovorima nije moguć. RH je sa Svetom Stolicom sklopila četiri ugovora, koji se nazivaju Vatikanskim, iako Vatikan i Sveta Stolica nisu isto. Radi se o međunarodnim ugovorima koji su zaključila dva međunarodnopravna subjekta, dakle to je ugovor između dvije suverene države. O otkazivanju međunarodnih ugovora ne može se odlučivati na referendumu, a ako bi se i prikupilo dovoljno potpisa za takvu referendumsku inicijativu, Ustavni sud bi je odbacio kao nedopuštenu.

Ustav vrlo jasno propisuje da se odredbe međunarodnih ugovora mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni ili prema pravilima općeg međunarodnog prava. Smatram kako su tzv. Vatikanski ugovori potpuno u skladu s Ustavom RH - pojasnio je Mato Palić.

Četiri sporazuma

Hrvatska i Vatikan potpisali su ukupno četiri sporazuma. Ugovori su potpisani 19. prosinca 1996. u Zagrebu, a 9. listopada 1997., Jure Radić i apostolski nuncij Giulio Einaudi potpisali i posljednji Ugovor između Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima. Jure Radić i Franjo Tuđman odlučili su uvažiti sve zahtjeve Vatikana, od povrata imovine i organiziranja Vojnog ordinarijata do uvođenja vjeronauka u škole, pa čak i vrtiće.

Prema ustavnom članku 139. “sklapanje međunarodnih ugovora u nadležnosti je Hrvatskoga sabora, predsjednika Republike i Vlade RH”, dok članak 140. propisuje kako “Hrvatski sabor potvrđuje međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu zakona, međunarodne ugovore vojne i političke naravi i međunarodne ugovore koji financijski obvezuju RH”.

Dakle, isključivo Sabor može ukinuti ili zatražiti izmjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:17