NOVI UDARAC

Velika Britanija stavila Hrvatsku na ‘crvenu listu‘, istu odluku donijela je i Slovenija...

Odluka je najavljena, no sada je i službeno da će državljani Velike Britanije koji otputuju u Hrvatsku po povratku morati u karantenu
Zračna luka Heathrow
 Justin Tallis/Afp

Sada je i službeno - britanske vlasti stavile su Hrvatsku te Trinidad i Tobago na "crvenu listu" epidemiološki opasnih zemalja uslijed rasta broja slučajeva zaraze novim koronavirusom, što je novi udarac na domaći turizam u vrijeme epidemije.

Vijest je britanskim medijima potvrdio britanski ministar prijevoza Grant Shapps. Odluka je donesena na današnjoj sjednici Vlade, a detalji zasad nisu poznati. Zasigurno je da će uskoro početi egzodus Britanaca s hrvatske obale, kojih je prema nekim procjenama u našoj zemlji oko 20.000. Ne vrate li se do roka koje će propisati britanske vlasti - a to može varirati od nekoliko pa sve do 30 sati, koliko je odobreno pri povratku iz Francuske, morat će u dvotjednu karantenu.

"Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske, Austrije i Trinidada i Tobaga sada će morati u samoizolaciju na 14 dana", tvitao je Grant Shapps.

Prema informacijama koje su prije nekoliko minuta objavljene na stranicama britanske vlade (gov.uk), turistima se odobrava mogućnost povratka do subote, 22. kolovoza u 4 sata ujutro.

Istu odluku donijela je na popodnevnoj sjednici i slovenska vlada, potvrdio je medijima glasnogovornik Jelko Kacin.

- Hrvatska je od ponoći na crvenoj listi i to u cijelosti, ne po županijama. Oni koji su trenutno u Hrvatskoj imaju 72 sata da se vrate, najkasnije do ponedjeljka, a ako se vrate kasnije morat će u dvotjednu karantenu. Vlasnici plovila i nekretnina imaju 48 sati da urede svoje poslove na osobnom vlasništvu, naprimjer izvuku brod iz mora - objasnio je Kacin. Slovenskih turista je u Hrvatskoj jošp uvijek oko 78 tisuća.

Već sada na graničnim prijelazima sa Slovenijom vladaju velike gužve, a sada se očekuje i udar britanskih turista na zračne luke kako bi se što prije mogli vratiti svojim kućama.

Ranije u četvrtak Njemačka je izdala upozorenje za putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom.

Osobe koje se u Njemačku vraćaju iz ovih područja dužne su nakon povratka podvrgnuti se testu na covid-19 a vrijeme koje provedu čekajući na rezultat su dužne provesti u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:52