STROGE KAZNE

Velika čistka na visokim učilištima: Zabranjeni upisi na ekonomiji u Opatiji i Dubrovniku

Do sada su međunarodni stručnjaci u procesu reakreditacije pročešljali 17 institucija od kojih su za četiri visoka učilišta izdane prve akreditacijske preporuke
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Započelo je veliko pospremanje hrvatskih fakulteta i privatnih visokih škola! Postupak reakreditacije provodi Agencija za znanost i visoko školstvo, a na dnevnom su redu prvo studiji iz područja ekonomije.

Do sada je pregledan rad 17 institucija, a za četiri visoka učilišta - Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci sa sjedištem u Opatiji, Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Varaždinu - ovih su dana izdane i prve akreditacijske preporuke.

Loša kvaliteta

Najgore je za sada prošao Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji koji već godinama organizira i studij u Zaboku.

Na Fakultetu studira 2174 redovitih i 1989 izvanrednih studenata, a stručno povjerenstvo sastavljeno od domaćih, ali i od međunarodnih stručnjaka utvrdilo je da imaju samo 40 stalno zaposlenih nastavnika i 29 suradnika.

Akreditacijski savjet zaključio je kako je to definitivno premali broj nastavnika u odnosu na broj studenata (omjer je 1:79), što ima za posljedicu ozbiljno narušenu kvalitetu nastave pa je Agencija za znanost i visoko školstvo ministru Radovanu Fuchsu preporučila da Fakultetu uskrati dopusnicu za izvođenje studijskih programa u Zaboku.

Uzdrmani duhovi

No, ono što je najviše uzdrmalo duhove na samo na riječkom nego i na drugim sveučilištima, prijedlog je da se opatijskom fakultetu u naredne dvije godine u cijelosti uskrati upis novih studenata.

Sličan je omjer broja nastavnika i studenata i na drugim ekonomskim fakultetima u zemlji, pa sada svi strahuju da u iduće dvije godine neće moći upisivati studente.

Pozitivno mišljenje nije dobio ni Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Tamo je omjer broja studenata i nastavnika 1:20,17 (standard koji je uzet kao mjerilo je 1:30), no utvrđeno je da imaju premalo nastavnika s punim radnim vremenom izabranih u znanstveno-nastavna zvanja.

Agencija za znanost i visoko školstvo stoga je zaključila kako bi i za njih bilo najbolje kada bi im se jednu godinu zabranio upis novih studenata u studijski program ekonomije.

Ima potencijala

Studiju bi se dala šansa da u tom roku ispuni minimalne uvjete.

- Hrvatsko visoko školstvo ima potencijala, ali te potencijale moramo dovesti u red jer nas u protivnom neće biti na svjetskoj karti visokog obrazovanja. U promjene više ne možemo ići polako i postupno jer smo te šanse propopustili. Moramo ići brzo i pomalo drastično - rekla je ravnateljica Agencije prof. dr. Jasmina Havranek.

Rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin poručuje:

U roku ćemo ispuniti uvjete

Iako je njegova institucija dobila negativno mišljenje, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin pohvalio je postupak reakreditacije.

- Dobro je da je u Hrvatskoj počeo funkcionirati sustav osiguranja kvalitete. Svrha je toga poboljšanje uvjeta studiranja. U tom kontekstu vidim i rješenje Agencije. Iako je nastava u Opatiji solidno organizirana, mi ćemo se svim silama truditi da u zadanom roku ispunim postavljene uvjete - rekao je Lučin.

Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu sa sjedištem u Varaždinu zadovoljili su sve kriterije, no i njihov će se rad pratiti u naredne dvije godine.

Rezultati reakreditacije zagrebačkog, osječkog i splitskog Ekonomskog fakulteta bit će poznati koncem rujna. Iduće godine u postupak reakreditacije idu fakulteti iz područja tehničkih znanosti. Svi bi fakulteti u zemlji, kako je zamišljeno, provjeru trebali proći do kraja 2014., no sve će ovisiti o novcima i potpori države. Prosječna je vrijednost reakreditacije oko 55 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:01