KOME PRIPADA MANDAT?

VELIKA DRAMA U SDSS-u Pupovac nakon odlaska Raškovića: 'Postoje indicije da je riječ o organiziranoj pljački jednog mandata!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Mirko Rašković nije više član SDSS-a. Pisanim putem podnio je ostavku na članstvo u stranci pozivajući se isključivo na članak 19. Statuta SDSS-a koji govori o mogućem istupanju iz stranke. Potvrdili su to u ponedjeljak u Kninu, uoči sastanka s Izvršnim odborom Županijske organizacije SDSS-a, predsjednik stranke Vojislav Stanimirović i čelnik SNV-a Milorad Pupovac.

Rašković je prije nekoliko dana zatražio od predsjednice Republike da ga osobno, odvojeno od stranke, primi na konzultacije, a tom je prilikom od nje zatražio i zaštitu zbog pritisaka i prijetnji kojima je sustavno izložen i to iz vlastite stranke. Tko mu prijeti nije rekao, ali je dao do znanja da je razlog prijetnji njegovo odbijanje da dade potpis koaliciji Hrvatska raste i Zoranu Milanoviću kao mandataru Vlade, piše Slobodna Dalmacija .

- Mi smo danas došli ovdje da od njega čujemo tko mu to prijeti, ali to nažalost nećemo čuti od njega. Mi ćemo s njegovim dojučerašnjim kolegama razgovarati i čuti što oni misle i to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći - izjavio je novinarima u Kninu predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. Na pitanje novinara je li Rašković činom ostavke preduhitrio svoje moguće izbacivanje iz stranke, Stanimirović je to opovrgnuo napominjući kako ga iz SDSS-a može izbaciti samo Predsjedništvo, a Pupovac i on nisu došli u Knin radi izricanja radikalne mjere Raškoviću nego čuti od njega ima li ili nema prijetnji i ucjena o kojima je govorio, te čuti što o svemu misle njegovi kolege. Demantirao je i mogući raskol u SDSS-u te konstatirao da je jedino nova činjenica da stranka ima jedan mandat manje, ali to ništa ne znači, dodao je, mi ćemo i dalje nastaviti raditi.

Milorad Pupovac nije ni u ovoj prigodi otkrio novinarima tko je utjecajna osoba iz HDZ-a s kojom se Rašković sastao, ali je zato imao potrebu kazati da je mandat koji Rašković ima osvojio SDSS.

- On je osvojio 2325 glasova ovdje kao član SDSS-a i zahvaljujući djelovanju stranke, a ostalih, nešto manje od 8 tisuća glasova je osvojio u cijeloj Hrvatskoj, koje ne bi mogao osvojiti da nije bio kandidat SDSS-a. Taj mandat pripada SDSS-u i mi očekujemo da se on vrati SDSS-u - poručio je Pupovac i naglasio: Posebno zbog toga što postoje indicije da je riječ o organiziranoj pljački jednog mandata jedne male stranke i te indicije ćemo još jednom provjeriti i ako se utvrdi da za njih ima osnove mi ćemo se obratiti nadležnim državnim organima.

Pupovac je kazao i kako je Rašković u stranci tretiran kao jedan od njezinih istaknutijih i zaslužnijih članova, a to što se desilo s njim rekao je, nećemo dopustiti da s dogodi s mandatom. - On još nikoga nije prijavio, a ako ima osnove - dodao je Pupovac - neka prijavljuje, ali mi smatramo, zbog svoje stranke, svojih birača, političkih okolnosti u kojima se to dogodilo, da taj mandat moramo zaštititi i nadležne državne institucije nam u tome moraju pomoći. U protivnom, decidiran je bio Pupovac, svaka upotreba tog mandata u formiranju parlamentarne većine, smatrat će se ilegalnom - rekao je Pupovac.

U Kninu je vodstvo SDSS-a razgovaralo sa županisjkim Izvršnim odborom stranke o njezinom konsolidiranju i budućem djelovanju nakon ostavke županijskog predsjednika. Indikativno je da je Izvršni odbor već samostalno zasjedao prije dva dana i odlučio dati potporu svome šefu Mirku Raškoviću. Mnogi u ŽO SDSS-a, ali i inače u srpskoj manjinskoj zajendici, poput Željka Grmuše, koji je član stranke, ali se na zadnjim lokalnim izborima kandidirao s Nezavisnom listom, drže da je Rašković postupio ispravno kad je odbio dati potpis za koaliciju Hrvatska raste. – Za nas je podobnija koalicija s HDZ-om nego s SDP-om - tvrdi Grmuša - jer je u ovom kraju HDZ već 25 godina na vlasti, a i bit će još narednih 50 godina. Srpska manjina ne bi opstala ako ne bi bila u partnerskom odnosu s vladajućima. Uostalom, kaže, HDZ nam je uveo javnu rasvjetu, doveo asfalt u naša sela, zapošljava naše ljude u bolnici, komunalnim poduzećima, DIV-u itd, a SDP dok je bio na vlasti za nas nije napravio ništa.

Na istoj pragmatici, SDSS je godinama učvršćivao svoje savezništvo s HDZ-om, pa i bez cesta, rasvjete, posla za Srbe…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:58