DAN ZA PAMĆENJE

Velika gužva u sali za transplantacije: Liječnici na Rebru spasili pet života u jednom danu!

Od prošloga vikenda, u samo četiri dana, deset je osoba krenulo u novi život s novim organima

ZAGREB - Nevjerojatnu gužvu imali su danas transplantacijski timovi KBC-a Zagreb jer su u 20-ak sati neprekidnoga rada spasili čak pet života.

- Presađena su četiri bubrega i dio jetara, a operacijske dvorane bile su u pogonu gotovo 24 sata - rekla je glavna koordinatorica za transplantacije KBC-a Zagreb dr. Jasna Brezak. Za utorak ujutro bila je predviđena samo jedna, istina komplicirana, transplantacija jetre živog donora.

Drama s dječakom

Naime, trogodišnjem je dječaku zbog urođene mane otkazala jetra i jedini izlaz bila je transplantacija. Srećom, donor je mogao biti njegov otac pa su se liječnici, na čelu s prof. dr. Matom Škegrom, vaskularnim kirurgom i stručnjakom za transplantacije jetre, odlučili za transplantaciju iz živog donora.

Dječaku je otac darovao desni režanj jetre koja će rasti zajedno s mališanom i omogućiti mu normalan život. Kako je bila riječ najprije o eksplantaciji dijela jetre iz živog donora, a zatim i transplantaciji organa dječaku, oba su zahvata trajala više od desetak sati.

No, ujutro se zapravo još nije znalo što donosi dan jer ubrzo nakon početka prve transplantacije, one jetre trogodišnjaku, uslijedilo je iznenađenje.

Najprije su iz Osijeka stigla dva bubrega jednog 60-godišnjeg donora. Čim su nađeni primatelji kojima odgovaraju novi organi, uslijedio je poziv pacijentima te priprema dvaju transplantacijskih timova. Dr. Željko Kaštelan i dr. Hrvoje Šošić ubrzano su se pripremali za transplantacije, ne sluteći da to nije sve za jedan dan. Jer, spašavanje života na Rebru tek se zahuktalo.

Novi život

Glavnoj koordinatorici dr. Jasni Brezak javljeno je kako je potencijalni donor i u Rijeci, a kratkom je provjerom utvrđeno da njegov bubreg odgovara pacijentu s liste čekanja. Četvrta transplantcija počela je kasno navečer i također je uspješno završena.

Nova je priča tek slijedila jer je stigla dojava o mogućoj donorici iz Ljubljane. Naime, bubreg 27-godišnje Ljubljančanke najprije je bio namijenjen potencijalnom pacijentu u Bruxellesu koji je pozvan na transplantaciju. U bolnici se pokazalo da potencijalni primatelj iz medicinskih razloga ne može biti transplantiran.

Uslijedila je potraga za novim i on je ubrzo pronađen u Zagrebu te je u srijedu dobio bubreg. Transplantacijskim ekipama to je bila peta operacija u 24 sata.

Zna li se da je na Rebru u noći s petka na subotu presađeno još pet bubrega, to je pravi rekord jer je u samo četiri dana deset osoba krenulo u novi život s novim organima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:00