ZAPOČELE PRIPREME

Velika hrvatska donacija Ukrajini: Samo je jedna država dosad poslala više helikoptera

Hrvatski helikopteri u sljedećih deset dana trebali bi u hangarima ZTC-a biti pripremljeni za transport.

Dva helikoptera Mi-8 koje Hrvatska pokljanja Ukrajini

 Cropix/Cropix

Hrvatska donacija 14 helikoptera MI 8 bit će jedna od najvećih donacija helikoptera jedne od savezničkih država Ukrajini.

Prema navodima specijaliziranog vojnog portala Oryxsploenkop, dosad su Sjedinjene Američke Države u Ukrajinu uputile najveći broj helikoptera – njih 20. Riječ je o transportnim helikopterima MI 17V 5 koje su Amerikanci u nekom trenutku izvukli iz Afganistana i potom ih u travnju prošle godine prebacili u Ukrajinu.

Do sada je prema istom izvoru devet zemalja doniralo Ukrajini transportne helikoptere. Ukupno njih 44. Iako Ukrajinci vape za jurišnim borbenim helikopterima niti jedna saveznička zemlja do sada nije donirala taj tip helikoptera.

Kako je Jutarnji.hr u subotu ekskluzivno objavio, Hrvatska vojska započela je s pripremama za transport 12 helikoptera MI-8 MTV1 i dva helikoptera MI8 T u Ukrajinu. Niti jedna druga država do sada nije poslala ove helikoptera u Ukrajinu.

Hrvatski helikopteri u sljedećih deset dana trebali bi u hangarima Zrakoplovno-tehničkog centra biti pripremljeni za transport.

Kako saznajemo, predviđeno je da sedam helikoptera odleti prema istoku, dok će ih sedam biti transportirano kopnenim putem. Svi će biti će biti smješteni u Poljskoj odakle će biti prebačeni u Ukrajinu.

image

Zrakoplovno-tehnički centar

Cropix/Cropix

Ukrajinski zrakoplovci u posljednje vrijeme sve glasnije traže borbene helikoptere zapadne proizvodnje kojima bi mogli kvalitetno napadati ruske ciljeve a sve više protestiraju protiv doniranih transportnih helikoptera ruske proizvodnje.

Tvrde kako su oni prestari, imaju lošu zaštitu i u konačnici nisu borbeni. Stoga na većini njih Ukrajinci prije korištenja naprave prepravke kako bi ih mogli koristiti u borbenim uvjetima. Među dosad doniranim helikopterima među novije spadaju helikopteri koje su donirali Amerikanci te tri helikoptera Westland Sea Kings koje je dala Velika Britanija. To je ujedno jedini model helikoptera zapadne proizvodnje koji su saveznici do sada dali Ukrajincima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:35