BURNO U LISINSKOM

VELIKA KONVENCIJA BRANITELJA Izviždali ministra Matića, a ovacijama pozdravili Šimunića i Thompsona

Branitelji i stradalnici traže da sva prava o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji stoje u okviru Zakona o hrvatskim braniteljima
 Srđan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - "Svjedoci smo dugogodišnjeg lošeg gospodarenja hrvatskom državom, rasprodaje nacionalnih dobara, osiromašenja hrvatskog naroda kao i stigmatizacije hrvatskih branitelja i ukidanja stečenih prava, no u ovom trenutku izjavljujemo da je dosta", jedan je od zaključaka prve Konvecije hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koja se danas održala u Zagrebu.

Današnjem skupu nazočilo je više tisuća branitelja i stradalnika te gostiju a u zaključcima Konvecije poručili su "svima kojima dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata ne znači ništa" da takav odnos neće tolerirati.

Branitelji i stradalnici traže da sva prava o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji stoje u okviru Zakona o hrvatskim braniteljima, da se u školskom sustavu Domovinski rat prikazuje na istinit i dostojanstven način. Zahtijevaju procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim narodom i reviziju oproštenih zločina, naplatu ratne štete od agresora te poručuju i da više nikome neće dozvoliti uhićenje heroja Vukovara.

"Inzistiramo da naša djeca imaju pravo na odgoj i obrazovanje i rad u skladu s tradicionalnim vrijednostima i svjetonazorima hrvatskog naroda", poručili su.

Hrvatski branitelji branit će vrijednosti obitelji kao temelj i stup svakog društva, stoji u zaključcima koje je pročitao predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur, a oni su prihvaćeni s veliki obobravanjem nazočnih.

Konvenciji hrvatskih branitelja u prepunoj dvorani Lisinski nazočili su i brojni gosti i državni dužnosnici te političari i javne osobe od kojih se nitko nije obratio skupu osim izaslanika zagrebačkog nadbiskupa.

Iako bilo najavljeno obraćanje predsjednika Sabora Josipa Leke ono je izostano, a nazočni su velikim neodobravanjem popratili ministra branitelja Predraga Matića.

Ovacije su pak dobili Joe Šimunić, Marko Perković Thompson, vukovarski Stožer i general Mladen Markač. Na spomen Šimunićevog imena nekolicina je i povikala "Za dom spremni", ustaški poklič zbog kojeg je i FIFA kaznila tog igrača neigranjem na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Među gostima bili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, potpredsjednik zagrebačke gradske skupštine Davor Bernardić i drugi.

Na skupu su govorili mnogi stradalnici i branitelji koji su istaknuli sve vrijednosti i važnost pobjede u Domovinskom ratu, ali i sadašnji, prema njihovim riječima, loš odnos države, društva i medija prema Domovinskom ratu i braniteljima.

Posebno kritičan bio je predsjednik udruge 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški koji je i sadašnju i prethodnu vlast optužio za sustavno omalovažavanje branitelja i smanjenje njihovih zakonskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:28