PROGNOZA ACCUWEATHERA

VELIKA MEĆAVA PRED VRATIMA HRVATSKE 'Zagreb će u dva dana zatrpati 45 centimetara snijega!'

 Željko Popović/CROPIX

Jedan od najpopularnijih meteo servisa na svijetu Accuweather , putem kojeg se mnogi građani Hrvatske informiraju o vremenskim prilikama, za kraj ovog tjedna najavljuje pravu mećavu.

Povremene snježne oborine očekuju se već u srijedu, dok će u četvrtak ujutro snijeg početi intenzivnije padati, a do petka navečer metropolu će zatrpati od 30 do 45 centimetara snijega, tvrde u Accuweatheru.

Iako će se temperatura kretati oko nule, odnosno u četvrtak će minimalna biti -2°C, a maksimalna dnevna 1°C, već u subotu kada će oborine prestati jutarnja temperatura će pasti na -8, a nedjelja će donijeti sunčano, ali još hladnije jutro kada će biti -10°C.

I prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, snijega bi u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu moglo biti od srijede pa sve do kraja tjedna.

Sutra pak stiže novo naoblačenje, osobito u drugom dijelu dana i oborine, i to uglavnom na Jadranu, gdje će padati kiša, te područjima uz njega, gdje će biti i kiše i snijega.

- Ostvare li se današnje prognoze, za što postoji prilično velika vjerojatnost, sredinom će tjedna na Jadranu biti kiše, često i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, a u većini unutrašnjosti snijega, koji će stvarati snježni pokrivač. U gorju do petka ujutro, možda i prije, i deblji od 50 cm, a i u mnogim nizinama, ponajprije zapadne Hrvatske, mogao bi stvarati poteškoće u prometu, osobito u četvrtak i petak. Pritom će na južnom dijelu Jadrana biti juga, gdjegod i jakog pa i olujnog, a na sjevernom dijelu podjednako jake, mjestimice i jače bure, koja će snježne pahulje donositi i na otoke - prognozirao je Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

U srednjoj Dalmaciji temperature zraka već danas bile su dovoljno niske pa su se gotovo sve planine srednje Dalmacije zabijelile. Najobilniji snijeg ove zime posljednja 24 sata pao je na Mosoru. U višim predjelima Mosora palo je oko pola metra snijega, na biokovskom vrhu svetom Juri snježni nanosi mjestimice prelaze metar i pol, a jutros se iznad 500 metara nadmorske visine zabijelio i Kozjak, te je snijeg padao i na Klisu, javlja Crometeo.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:16