NOVI PROJEKT

VELIKA NOVOST U GRUNTOVNICAMA Uvodi se potpuno novi sustav uknjižavanja nekretnina, više nema čekanja u redovima, evo kako funkcionira

 Ivo Ravlić / CROPIX

Umjesto nekoliko dana ili tjedana, na koliko se u pojedinim hrvatskim gruntovnicama znala protegnuti obična uknjižba nekretnine, taj posao ubuduće će se obavljati u svega nekoliko minuta i to bez potrebe za dolazak u gruntovnicu i mrcvarenje u redovima koji su se skupljali.

Rezultat je to EU projekta IPA 2008 „One stop shop“ vrijednog 553 tisuće eura, iz kojeg je Hrvatska povukla novac za realizaciju e-upisa u zemljišne knjige. Jednomjesečni pilot-projekt započeo je prošle srijede na Općinskim sudovima u Osijeku i Velikoj Gorici, a u njemu, i to bez naknade, sudjeluju odvjetnici i javni bilježnici. Prema riječima jednoga od njih, Vjenceslava Arambašića, odvjetnika iz Osijeka sve je vrlo jednostavno.

- Kupoprodajni se ugovor skenira, elektronički potpisuje i šalje na sud, a sve je povezano sa sustavom OIB-a. Postupak prolazi brzo i u realnom vremenu, a potrebna je samo dobra internetska veza – istaknuo je Arambašić. Koliko je to dobar potez potvrđuju i riječi Ivane Kovačević, javne bilježnice koja je u srijedu uknjižila nekretninu jednom gospodinu iz Vinkovaca, koji nije morao potegnuti put do Osijeka kako bi to osobno obavio. Naravno, oni koji to žele i dalje mogu uknjižbu odrađivati i „pješice“.

Na Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Osijeku postupak uknjižbe inače traje tri dana, a u Hrvatskoj je prosjek 26 dana. Sada će se on bitno poboljšati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36