POTVRĐENE RANIJE NAJAVE

VELIKA POBJEDA NAŠIH VINARA Slovenci nisu uspjeli, u Istri će se moći proizvoditi Teran!

 Danijela Peracic / HANZA MEDIA

Slovenija nije uspjela spriječiti namjere Europske komisije da objavi delegirani akt kojim bi se hrvatskim proizvođačima, uz određene uvjete, dopustila uporaba imena Teran i taj bi se akt Komisije trebao i službeno objaviti početkom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije već u ponedjeljak.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan je prije najavljivao da će se njegova vlada žaliti. Slovenci sumnjaju da su Europska komisija i Hrvatska još tijekom pristupnih pregovora postigle dogovor o načinu kako zaobići slovenske argumente jer se teran proizvodi i u Istri, a da Slovenija ne može osporiti.

DNK analize, prema hrvatskim enolozima, su pokazale da sorta grožđa refošk iz koje se u Sloveniji proizvodi vino teran i sorte grožđa teran iz Istre u Hrvatskoj različite. Slovenija je tvrdila da je to ista sorta koja se drugačije naziva.

Komisija je tako, koristeći svoje ovlasti, sastavila delegirani akt o iznimci o korištenju naziva teran koju će moći koristiti i u Hrvatskoj. Prema ovom kompromisu naziv će pisati na etiketama manjim slovima, iznad čega će biti natpis 'Hrvatska Istra', a ispod toga 'teran'.

Slovenija je u EU registrirala Teran kao zaštićena oznaka porijekla.

'Ovakvom promjenom se priznaje i činjenica da je teran isto tako sorta grožđa u Hrvatskoj. Prema pravilima EU-a, može se uvesti ograničena iznimka za uporabu imena sorte grožđa koje koincidira sa zaštićenom oznakom porijekla', rečeno je i prije u sjedištu Europske komisije kada je najavljena odluka koja će biti formalizirana već u ponedeljak.

Hrvatski proizvođači terana bi mogli prodati zalihe koje su do sada proizvedene a nadalje će moći koristiti etikete prema pravilima koje sada nameće Europska komisija. Slovenija može ovaj postupak spriječiti ukoliko u Vijeću EU osigura kvalificiranu većino, što je u ovom slučaju gotovo nemoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:02