VAŽNA PRESUDA

VELIKA POBJEDA ZA SLOBODU GOVORA Sud u Splitu odlučio da kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić nije svojim kritikama uvrijedio intendanta Mucala

Županijski sud u Splitu donio je važnu presudu o pravu novinara na iznošenje kritičkog mišljenja i slobodu govora.

Tročlano vijeće toga suda pod predsjedanjem sutkinje Senije Ledić ukinulo je i preinačilo osuđujuću presudu splitskog Općinskog suda protiv kolumnista Jutarnjeg lista i bivšeg kolumnista Slobodne Dalmacije, Jurice Pavičića, kojeg je tužio bivši intendant HNK Duško Mucalo.

Županijski je sud odbio Mucalovu tužbu protiv novinara i naložio Mucalu da plati 12.492,50 kuna sudskih troškova. “Po stajalištu ovog suda komentar, odnosno negativna kritika vezana isključivo uz rad i obavljanje javne funkcije može sadržavati i pretjerivanje i oštre metafore: sarkastični navodi autora teksta nisu nespojivi sa slobodom izražavanja i unatoč ovakvom sadržaju prema ocjeni ovog žalbenog suda nisu uvredljivi za osobu koja obavlja tu javnu funkciju”, navodi se u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu.

upitne kvalifikacije Tom je presudom ukinuta i preinačena nepravomoćna presuda sutkinje Općinskog suda u Splitu Dunje Ljubičić donesena u veljači ove godine koja je zgranula novinarsku javnost. Podsjetimo, prema toj prvostupanjskoj presudi,

Pavičić je bivšem intendantu splitskog HNK Dušku Mucalu bio dužan platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom koja teče od rujna 2013., o svom trošku u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji objaviti tekst presude i uz to namiriti sudske troškove od 17.187,50 kuna.

Pravomoćna presuda splitskog Županijskog suda kojom je novinar oslobođen krivnje epilog je sudskog procesa punog preokreta koji traje šest godina.

Mucalo je tužio Pavičića u rujnu 2013. tvrdeći da mu je taj kolumnist u osam tekstova objavljenih od 2010. do 2013. u Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu nanio nematerijalnu štetu kolokvijalno poznatiju kao duševne boli.

Pavičić je, naime kritički propitivao Mucalovo imenovanje na mjesto intendanta splitskog HNK, ukazivao da taj pjevač lakih nota ima vrlo upitne kvalifikacije za funkciju ravnatelja najvažnije splitske kulturne institucije, na činjenicu da ni Ministarstvo kulture nije prihvatilo njegov program, na bliskost s tadašnjim gradonačelnikom Željkom Kerumom kao ključni kriterij za imenovanje. U dijelu tuženih tekstova, međutim, Pavičić je Mucala spomenuo tek uzgred.

Zanimljivo je da je sutkinja Općinskog suda u Splitu Dunja Ljubičić prvi put odbila Mucalovu tužbu kao neosnovanu i zauzela stajalište da strana koja se smatra oštećenom novinskim tekstom prema Zakonu o medijima ne može tužiti autora teksta već isključivo nakladnika koji ga je objavio.

Nakon što je ta presuda postala pravomoćna, Mucalo je zatražio reviziju pred Vrhovnim sudom i najviši sud je ukinuo pravomoćnu presudu kojom je novinar bio oslobođen odgovornosti i vratio postupak na ponovno suđenje.

Međutim, u ponovljenom postupku ista sutkinja Općinskog suda u Splitu Višnja Ljubičić u cijelosti je prihvatila Mucalov tužbeni zahtjev, osudila Pavičića na 50.000 kuna i sve dodatne troškove ocjenjući da je svojim tekstovima Mucalu nanio “beskrajni osjećaj srama, stida i nelagode”.

javni interes Pavičić se na tu presudu žalio obrazlažući da je u svojim tekstovima propitivao temu koja je od javnog interesa, da splitski HNK kao najvažnija gradska kulturna institucija zavrjeđuje najveći respekt te da se taj respekt odnosi i na izbor osobe koja će je voditi. Tročlano vijeće splitskog Županijskog suda, koje uz predsjednicu vijeća Seniju Ledić čine sutkinje Amara Trgo i Lidija Vojković, njegovu je žalbu uvažilo.

U obrazloženju pravomoćne presude navedeni sudski trojac podsjeća da mediji imaju osobito važnu ulogu u demokratskom društvu izraženu i u brojnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i hrvatskog Ustavnog suda.

I hrvatski zakoni, stoji u presudi, u slučajevima kad se novinarska kritika odnosi na obavljanje javne djelatnosti daju prednost načelu slobode iznošenja mišljenja nad načelom zaštite osobnih prava obnašatelja javnih funkcija.

Aposlutna zaštita ugleda, časti i dostojanstva gotovo bi onemogućila svaku kritiku, a sloboda mišljenja i izražavanja misli i sloboda izvršavanja radnih zadatak novinara bila tek puka deklaracija, ističe se u presudi.

Bivši intendant splitskog HNK, poznat po hitovima “Odakle se čisti riba”, “Ja sam zet skoro za pet”, “Dalmatinac da te štipka” i sličnih, uz Juricu Pavičića tužio je i čitav niz drugih novinara i komentatora koji su u svojim tekstovima propitivali njegovo imenovanje na čelo splitskog HNK i način na koji je vodio tu kuću. Pred splitskim sudom još se vode postupci koje je pokrenuo protiv novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55