REPORT GOJKA DRLJAČE

Velika pohvala uglednog Bloomberga: ‘Izumitelj Mate Rimac europski je odgovor na Elona Muska‘

Ovakvo predstavljanje Rimca od strane Bloomberga sigurno je do sada najveće javno priznanje bilo kojem hrvatskom poduzetniku
Mate Rimac
 DENIS LOVROVIC/AFP

Jedan od najuglednijih svjetskih poslovnih medija – Bloomberg – objavio je na jednoj od najprestižnijih pozicija svojeg portala članak u kojem je poručio kako je 33-godišnji hrvatski „izumitelj Mate Rimac“ dobro odmakao na putu dokazivanja kako Europa ima odgovor na Elona Muska, prvog čovjeka najvećeg svjetskog proizvođača e-automobila Tesle, kompanije koja ima ekstremno visoku valuaciju.

Ovakvo predstavljanje Rimca od strane Bloomberga sigurno je do sada najveće javno priznanje bilo kojem hrvatskom poduzetniku. Nitko iz Hrvatske do sada nije privukao takvu pažnju, niti dobio takve komplimente.

Povod komentara u Bloombergu je naravno nedavna vijest kako je Rimac preuzeo upravljanje nad slavnim proizvođačem superautomobila, Bugattijem. Rimčevi inženjerski talenti uvjerili su veliki Volkswagen kako je upravo on osoba koja treba razvijati najprestižnije europske luksuzne sportske automobile s ultra performansama. Autor, Chris Bryant, je u kolumni otišao i korak dalje u Rimčevu budućnost te predložio javno listanje dionica kako bi prikupio još novca za puno veće izazove. Postoji li mogućnost da Rimac krene na masovnu produkciju?

Autor objašnjava kako je Rimac počeo s e-automobilima u garaži te je nepoduzetnu Hrvatsku uspio pretvoriti u centar automobilske izvrsnosti, u kojoj upravo dovršava 200 milijuna euro vrijedan kampus pored Zagreba. Podsjetio je i na nedavno predstavljanje Nevere, superautomobila s 1900 konjskih snaga u kojem se iskustvo vožnje opisuje „kao da ste ispaljeni iz pištolja (na dobar način)“. Podsjetio je kako je veliki izumitelj Nikola Tesla, prema kojem je Musk nazvao svoju kompaniju, također rođen u Hrvatskoj.

Rimac je skromno prokomentirao za Bloomberg kako on ne uživa u takvim usporedbama jer je njegov fokus puno drugačiji.

Autor je objasnio kako Rimac nije samo u biznisu superautomobila nego i opskrbljuje baterijske sustave kompanijama poput Porschea, Aston Martina i Koenigsegg Automotivea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:09