NEMA IZRUČENJA

VELIKA POREZNA PREVARA Pobjegli u Kinu, a Hrvatskoj duguju 2,5 milijuna kuna PDV-a

Iako se već 6 godina zna da Kinezi duguju milijune za porez, istražni je zahtjev aktiviran tek nedavno
 Goran Mehkek / CROPIX

Ako je suditi po blokiranim i isisanim bankovnim računima dviju zagrebačkih tvrtki - C.W.M. i Zapadno jezero - koje duguju više od 2,5 milijuna kuna poreza, kao i činjenice da Kina ne želi tri odgovorne osobe iz te dvije tvrtke ni potražiti, Hrvatska će im doslovce moći staviti sol na rep nakon okončanja postupka i donošenja presude.

Troje utajivača poreza, Kinezi Ye Tuman i Zhan Aiyan te Kineskinja s brazilskom putovnicom Wang Xiaojie (50), pobjeglo je iz Hrvatske čim su rezultati inspekcijskog nadzora od kolovoza 2007. nakon tri mjeseca dospjeli na stol Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije. I od tada istražitelji pokušavaju posložiti konce, a tužitelji ne odustaju od progona troje Kineza i njihove dvije tvrtke koje će, kad se okonča sudski postupak, biti novčano kažnjene.

C.W.M. i Zapadno jezero osnovao je 2004. i 2005. Chen Wangmin, nastanjen na zagrebačkoj Kajzerici, koja je u to vrijeme zbog naseljavanja većeg broja Kineza prozvana Kineskom četvrti. Prodavali su odjeću, obuću i razne potrepštine za kućanstvo koje su uvozili iz rodne zemlje te ugostiteljske delicije. Tvrtke su službeno zapošljavale četiri osobe na minimalcu. Iz nepoznatog razloga Wangmin je opozvan 2006. iz Uprave te su ga naslijedili danas osumnjičeni utajivači. Ye Tuman ga je naslijedio u C.W.M.-u, a Xiaojie Wang i Zhan Aiyan u Zapadnom jezeru.

Iako se već šest godina znalo da Kinezi duguju vrtoglavu svotu Poreznoj upravi, tek je nedavno aktiviran istražni zahtjev u kojem, među ostalim, stoji da su Wang i Tuman kao čelni ljudi bili ovlašteni potpisivati poslovnu dokumentaciju platnog prometa i samim time raspolagati zaradom.

Od 2006. do 2010. samo Zapadno jezero inkasiralo je više od četiri milijuna kuna, a nakon objave nesrazmjernih rashoda bez pokrića prikazali su nakon oporezivanja neto dobit od samo 129.000 kuna.

Istražitelji su utvrdili da je trojac u prijavama PDV-a od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2006. obračunao manje poreza i samim tim ga manje i platio pa se tako svota popela na više od 540.000 kuna, a za isti period nisu prijavili ni platili 1,5 milijuna kuna poreza na dohodak od kapitala. Ignoriranjem obaveza prema Hrvatskoj pospremili su u džep više od dva milijuna kuna.

Osim troje kineskih poduzetnika, na stup srama stavljena je i tvrtka C.W.M. koja je ugašena 2012. Zanimljivo je da je od lipnja 2006. do ožujka 2007. u direktorskoj fotelji Zapadnog jezera sjedio Zhan Aiyan koji nije platio 480.000 kuna poreza na dohodak kapitala na pozajmice “teške” 900.000 kuna.

Vapaje o poreznim dužnicima hrvatsko pravosuđe odaslalo je i u Brazil, čiju putovnicu s adresom stanovanja u Sao Paulu ima 50-godišnja Xiaojie Wang. Sve uzalud jer je tamošnja policija nije pronašla.

Pretpostavlja se da je zajedno s dvojicom suučesnika u utaji poreza utočište pronašla upravo u rodnoj Kini koristeći tako blagodat nepostojanja ugovora između Hrvatske i Kine o pružanju međunarodne pravne pomoći.

Tko će platiti istragu i suđenje?

Kinezi su očito iskoristili pogodnu klimu za brzinski prevarantski biznis u Hrvatskoj prije desetak godina. No, osim štete za državni proračun koja će se teško nadoknaditi, nastat će po državu novi praktički nenaplativ trošak: onaj istražnog i sudskog postupka. Tvrtku C.W.M. po službenoj dužnosti zastupa zagrebački odvjetnik Hrvoje Korša, koji je svjestan da će se svim sudionicima kaznenog djela suditi u odsutnosti. Kako to obično biva u ovakvim slučajevima, bit će to još jedna dugotrajna istraga i niz vještačenja, a potom i suđenje na račun poreznih obveznika bez, realno gledano, snošenja pravnih posljedica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 09:22