JAVNI SERVIS

VELIKA PROMJENA NA VRHU, S HRT-a SE POHVALILI USPJEHOM: 'Nakon 10 godina u sjeni komercijalnih televizija, opet smo najgledaniji'

 
 HRT

Nakon što je gotovo desetljeće bio u sjeni komercijalnih televizija, a po ocjeni nezavisnih agencija koje prate gledanost, HRT se ponovo vratio na vrh. Istraživanja koja su provele dvije agencije, AGB Nielsen i AD Scanner, pokazuju da je u razdoblju od 1. 1. 2020. do 1. 4. 2020. program HTV-a bio najbolje prihvaćen kod gledatelja, priopćili su iz te kuće.

I ranijih godina HTV je znao unutar pojedinog mjeseca biti gledaniji od komercijalnih televizija, međutim nikada od 2011. u ovakvom kontinuitetu, pohvalili su se s HRT-a u dopisu.

Napominju da im je gledanost u zadnjih 10 godina rasla zbog emitiranja velikih sportskih natjecanja, a dobar primjer za to je ljeto 2018., ali da nikada ovakav uspjeh nije zabilježen bez sporta u programu.

U priopćenju za medije HRT je potom nabrojao razloge zbog kojih se Javni servis ponovno vratio na sam vrh.

U jesen 2017. pripremljena je generička shema za razdoblje 2018.-2022. Ona je donijela stabilnost i točnost emitiranja, izbjegavanje preklapanje žanrova po kanalima i povećanje broja sadržaja visoke javne vrijednosti. Uložili smo više novca u prime time, te poboljšali kvalitetu novinarskog i uredničkog kadra. Ustalili smo termine, koji će se i nakon ove "korona-krize" vratiti u svoju ustaljenu shemu: prime time uvijek počinje u 20:05, filmovi na Drugom u 21 sat - a, primjerice, emisija Otvoreno u 22 sata, ističu u priopćenju.

Profilirali smo i dane: ponedjeljak je na Prvom programu rezerviran za nove domaće dokumentarne i igrane naslove, utorak je dan laganijih tema uz emisije 'U svom filmu' i Klub 7, srijeda je posvećena vrhunskim stranim dokumentarnim filmovima u ciklusu Mijenjamo svijet, te emisijama javnog sadržaja Destinacija Hrvatska i Kultura s nogu, četvrtkom se zabavljamo uz kviz 'Tko želi biti milijunaš' i magazin Puls, petak i subota ispunjeni su blockbusterima i zabavnim emisijama poput 'A strane', Voice i 5.com s Danielom, dok nedjeljom za cijele obitelji okupljene pred ekranima puštamo humoristične serije i dokumentarne uratke provjerenih autora poput Roberta Knjaza i Gorana Milića.

Zagreb, 290410.
Panorama grada snimljena iz prostorija Zagrebacke burze u ulici Ivana Lucica.
Na slici: HTV, prisavlje.
Foto: Dragan Matic / Cropix
CROPIX

Usprkos smanjenom budžetu HRT podsjeća da je zadržao bogat sportski program na Drugom programu i osigurao prava za velika sportska natjecanja - poput Lige prvaka, Eura 2021., OI 2018., 2021., 2022., 2024.

Na HTV3 uveden je pak stalni termin Antologije dramskog programa - do sada su emitirali gotovo sve kultne serije koje su imali pravno riješene: Naše malo misto, Velo misto, Kuda idu divlje svinje, Mejaši, Gruntovčani, Kontesa Dora, Kiklop, U registraturi, Čovik i po... Obogaćen je i filmski program – kreirani su maratoni i proširena suradnja s festivalima. A posebnu pozornost dobila je i naša 'Škola na Trećem', program nastave na daljinu za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koju od samog početka korona-krize uspješno provodimo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, istaknuli su.

Uz Dnevnike i Vijesti na Prvom, i naš HTV4, popularna "Četvorka", profilirao se kao snažan news kanal koji kontinuirano prati sve događaje iz Hrvatske i svijeta. Vijesti proizvodi svakih sat vremena, a glavno mu je sidrište emisija Studio 4 – trenutno pod nazivom Zajedno za zdravlje. U okviru njega prenosimo sve sjednice Hrvatskog Sabora i Vlade RH, kao i sve izvanredne događaje, press konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite, te nebrojena uključenja uživo, pohvalili su se sa Prisavlja.

Potom se u priopćenju ističe kako se naznaka povratka i vjere gledatelja u HRT počela pojavljivati u 12. mjesecu prošle godine. Kako navode, tada nisu bili sigurni pokazuje li se trend zbog mjeseca prigodnog programa, međutim, rast gledanosti nastavljen je i u 2020. godini. Dokaz je to da su gledatelji prigrlili HRT kao prvu opciju zbog dobre generičke sheme i jasno postavljenih slotova, profila pojedinih kanala, te iznimno kvalitetnog sadržaja.

HRT je i dalje među prvih 13 javnih televizija Europe, a u usporedbi s konkurencijom u Hrvatskoj, HRT u 2020. sa svojim kanalima ostvaruje najbolje rezultate na cijelom danu, napominju. Bilježe i trend rasta po mjesecima. Po istraživanju AD Scannera u ožujku je njihove kanale prosječno u minuti pratilo gotovo 60.000 gledatelja više nego u siječnju.

Značajniji porast u ožujku zabilježili su HTV3 i HTV4 - zahvaljujući brzoj reakciji vrhunskih profesionalaca koji su unutar nekoliko sati stvorili program prilagođen kriznoj situaciji – HTV3 s već spomenutom 'Školom na Trećem' i HTV4 s cjelodnevnim programom 'Zajedno za zdravlje'. Za izravnih prijenosa press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite vidljiv je skok gledanosti na HRT4, koji je tada najgledaniji kanal u zemlji.

I kod HTV-ove središnje informativne emisije Dnevnik 2 vidljiv je trend rasta iz mjeseca u mjesec.

Posebno su zanimljivi podaci o 22. ožujku, danu razornog potresa u Zagrebu. Kad su u najtežim životnim situacijama, građani najviše gledaju HRT. Prema podacima AGB Nielsena, izvanredni program HRT-a bio je gledan jednako kao dva glavna komercijalna kanala zajedno, dok mjerenja AD Scannera pokazuju da u prijepodnevnim satima HRT4 bilježi najveću gledanost, a nakon podneva poziciju najgledanijeg kanala preuzima HRT1.

HRT je ustrajnom programskom politikom uspio dokazati da kvalitetnim javnim sadržajima može privući publiku jednako dobro kao i vodeće europske televizije u borbi s komercijalnim ponudama. Povratak gledatelja HRT-u tim je značajniji zato što se do njega došlo emitiranjem čak 85% domaćeg programa u prime timeu, ističe se.

I Hrvatski radio s umrežavanjem dva nacionalna i 8 regionalnih postaja dostiže više od milijun slušatelja dnevno. Prema procjenama, najveća slušanost bila je neposredno nakon potresa u Zagrebu, kada su se reporteri već nakon prvog udara uživo uključivali u program Hrvatskog radija. Također, veliku slušanost nose HR-u i izravni prijenosi press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. Treba reći i to da je Hrvatski radio značajno povećao doseg putem streama na internetu, gdje smo zabilježili milijun i 255 tisuća ulazaka.

- Stoga se HRT i ovim putem najtoplije zahvaljuje gledateljima, slušateljima i korisnicima naših nelinearnih platformi što prate i podržavaju javni servis svih građana Hrvatske, poručio je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:47